Почетна > Нови Сад
Културна сцена Нови Сад

Изложба „Океан Пекић“ у Културном центру Војводине „Милош Црњански“

Данас је отворена изложба „Океан Пекић“, коју Културни центар Војводине „Милош Црњански“ организовао у сарадњи са Библиотеком града Београда.
Фото: Културни центар Војводине „Милош Црњански“

Овом поставком се обележава 30 година од одласка писца Борислава Пекића (1930−1992).

О изложби су говорили њена ауторка Олга Красић Марјановић и књижевници проф. др Михајло Пантић и мр Ненад Шапоња, директор Културног центра Војводине „Милош Црњански“.

Мултимедијални пројекат посвећен животу и стваралаштву једног од највећих српских писаца друге половине XX века покушај је да се фотографијом, документом, личним предметима, рукописном грађом, као и видео и аудио документацијом изнова скрене пажња на непролазне вредности књига које је писао Борислав Пекић: романсијер, приповедач, драмски писац, есејиста, сценариста.

Овакве документарне изложбе увек су и покушај да се визуелном комуникацијом завири у велику литературу, пишчеву „радионицу“ као и у остварену и релевантну биографију.

Обимна грађа изложбе презентована је на плакатима који су подељени у две целине.

Прва прати шездесетдвогодишњи живот Борислава Пекића, од најранијег детињства до последњих тренутака. Сам биографски део подељен је на неколико плаката: детињство; младост проведену у Трећој мушкој гимназији у Београду, а потом у Казнено-поправним домовима у Нишу и Сремској Митровици; двадесетогодишњи боравак у Лондону и политички ангажман.

Другу целину изложбе представљају плакати који прате Пекићево стваралаштво – романсијера, приповедача, неуморног писца дневничких записа, као и драмског писца чије су драме извођене на позоришним сценама, пре свега београдских позоришта.

Из рукописне грађе писца одабрано је неколико страница дневничких записа, као и скице, карте и албуми везани за настанак Златног руна, а из богате архиве породице Пекић скениране су многе повеље, награде и признања које су додељиване писцу за књиге, радио-драме и позоришне представе.

Изложбу прати и богато илустровани каталог, као и Пекићеви интервјуи дати РТС-у.

Изложба је настала 2007. године, у продукцији Библиотеке града Београда, али ју је ауторка проширила новим плакатима и документима.

Део ове обимне изложбе биће приказан новосадској публици у Културном центру Војводине „Милош Црњански“ до 31. маја 2022. године.

Održano predavanje o podizanju svesti o značaju arheološkog nasleđa

Преузмите андроид апликацију.