Почетна > Нови Сад
Културна сцена Нови Сад

Изложба Натка Маринчића и промоција монографије 1. фебруара у МСУВ-у

Промоција каталога “Натко Маринчић: Одабрани цртежи” у издању Музеја савремене уметности Војводине биће уприличена на изложби цртежа архитекте Натка Маринчића (1941-2004) у Малом ликовном салону КЦНС, у среду 1. фебруара у 19 часова, на Дан града Новог Сада.
Фото: МСУВ

Нови Сад на цртежима Натка Маринчића

По општем мишљењу Натко Маринчићје био један од најталентованијих архитеката и цртача своје генерације. Ипак, за живота није препознат као врсни цртача вероватно због незаитересованости средине, али и скромности и недостатка личних уметничких амбиција, радови су му остали да се открију и прикажу после његовог одласка.

Цртајући али и сликајући лако и брзо, Маринчић је остварио позамашан опус који тек треба да се истражи, забележи и презентује.

Његови радови се могу сврстати у неколи целина: архитектонски цртежи, рапидографима, често потом копирани па накнадано бојени, скицен блокови, малог формата, са бројним цртежима, визијама и замислима будућих објеката, цртежи са бројних путовања.

Иако су мотиви углавном везани за архитектуру или урбане амбијенте у којима она игра запажену улогу, смишљани су и рађени, опуштено, надахнуто, сауметнички. У даху, брзим и прецизним запажањима и потезима, испрекиданим или једноствним линијама, цртежи зраче непосредношћу па чак и неким притајеним лирским моментима, који код архитеката нису уобичајен случај.

Novi Sad kroz crteže jednog arhitekte: Kako je Natko Marinčić video Novi Sad?

Преузмите андроид апликацију.