Почетна > Културна сцена

Културна сцена Нови Сад

Изложба Љубомира Кокотовића од 24. фебруара у Америчком кутку

У четвртак 24. фебруара са почетком у 19 часова у Америчком кутку Нови Сад (Кеј жртава рације 2б) биће отворена изложба „Пут око света бициклом: графике Љубомира Кокотовића”, коју ће публика моћи да погледа до 20. марта.
кокотовића
Фото: PrtSc/КЦНС

Графике Љубомира Кокотовића публика у Новом Саду је имала прилике први пут да види на изложби коју је организовала галерија „Трибина младих“ 1967. године, а последњи пут у галерији Радничког универзитета 1982. године. Након тога је Кокотовић престао да се изражава графиком и ушао у ликовно затишје, а почео своје идеје да исказује кроз писање.

Некадашња „Трибина младих”, данас Културни центар Новог Сада, након више деценија поново упознаје новосадску публику са графикама Кокотовића.

Свет предмета Кокотовића чине ствари из свакодневне људске употребе: столице, бицикли, колица, ципеле и друго, којима он прилази као личностима и решава их као психолошке портрете.

Његови предмети носе карактеристике људи, особине које је човек употребом угравирао у њих. На графикама Кокотовића присуство човека замењено је предметима на којима је остао траг човечијег присуства.

Овогодишњи уметнички концепт галеријског простора Америчког кутка под слоганом „Иди да се вратиш” говори о путовању као кључу за индивидуални развој али и повратку као круни тог развоја.

На овај начин актуелизујемо путовање као извор инспирације, као моменат преиспитивања и симбол учења и личног напредовања.

Изложбу организују Културни центар Новог Сада (депаданс Амерички кутак), Центар за одрживи урбани развој и културу „Структура” и Савремена галерија у Зрењанину као део званичног програма „Нови Сад – Европска престоница културе 2022”, и програмског лука „Сеобе”.

Отварање изложбе, као и сви програми Америчког кутка, биће одржани у складу са актуелним епидемиолошким мерама Владе Републике Србије.

Љубомир Кокотовић је рођен у Банатском Карађорђеву 1936. године, дипломирао 1963. у класи Зорана Петровића и магистрирао 1965. године у класи Љубице Сокић на Акедемији за ликовне уметности Универзитета у Београду.

Уз стипендију је специјализирао графику у Бриселу. Живео је и радио у многим градовима Европе. Кокотовићеве графике су излагане на девет самосталних изложби у Србији, девет у иностранству седамдесетих година прошлог века (Амстердам, Болоња, Брисел, Рим, Падова, Модена, Равена, Парма, и Пезаро) и 130 колективних изложби.

U toku je nedelja “Promene” na Akademiji umetnosti u Novom Sadu

Преузмите андроид апликацију.