Почетна > Србија
Србија

Изложба „Инспирисани Италијом“ у Галерији Народног музеја у Кикинди

Допуњено издање изложбе Матице српске „Инспирисани Италијом“, посвећена српско – италијанским везама, приказана је у Галерији Народног музеја у Кикинди. Изложене су слике, графике, цртежи и копије зидних слика из манастира, а ово је прилика да се у мањој средини прикажу дела специфичне италијанске ликовне уметности.
Фото: РТВ/Лидија Вучковић

Изложба „Инспирисани Италијом“ први пут је представљена 2019. године у Италијанском институту за културу поводом 140 година од успостављања дипломатских односа између Србије и Италије. Наредне године видела ју је публика у Новом Саду, а сада је први пут представљена и у Народном музеју у Кикинди. Изложена дела приказ су стваралаштва од 18. до 20. века, односно „италијанска искуства српских сликара“.

„Изложене су слике, графике, цртежи, копије зидних слика из цркве манастира Бођана. Сви ти радови, на неки начин, указују на директне или индиректне утицаје који су допрли до српских уметника“, каже Станислава Јовановић Миндић, ауторка изложбе.

Будући да су се домаћи сликари углавном школовали у Бечу, Будимпешти и Прагу, досадашњи став био је да нису били под утицајем италијанских стваралаца. Ипак, кроз ову изложбу, улази се у шире оквире српске ликовне уметности, што је и главна копча између Матице српске и Народног музеја у Кикинди:

„Чини нам се да је то оно што Музеј у Кикинди стално ради – не посматра наслеђе које чува и уметност коју чува у тим уским оквирима, већ је стално посматрају много шире и проширују и сазнања и вредности своје колекције“, истакла је Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске.

„Договор је био да ове године, када је Нови Сад престоница културе, да престоница гостује у Кикинди. То је заправо круна наше дугогодишње сарадње и нама је изузетно драго, зато што је Галерија Матице српске најбољи репрезент престоничке културе“, додала је Лидија Милашиновић, директорка Народног музеја Кикинда.

Изложба у Кикинди по први пут је у тај град довела и Италијански институт за културу из Београда. Тако је кикиндска установа културе постала део шире институционалне сарадње.

Синк 4 „Та сарадња је увек актуелна, а посебно истичемо везу између Италијанског института за културу са Матицом српском, а овог пута се прикључио и Народни музеј у Кикинди. Надам се да ће се ова сарадња наставити, јер коначно смо присутни и овде код нас“, закључила је Франческа Каламаро из Италијанског института за културу из Београда.

Изложба „Инспирисани Италијом“ биће отворена у Народном музеју у Кикинди до 15. августа и биће обогаћена пратећим садржајима.

Održana promocija programa: “Srbija i EU – Oprema za privredu” (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.