Почетна > Нови Сад

Културна сцена Нови Сад

Изложба илустрација за децу Љубице Цуце Сокић у Поклон збирци Рајка Мамузића до 8. јуна (ФОТО)

Љубица Цуца Сокић била је српска академска сликарка, која је завршила Краљевску уметничку школу у Београду, задуживши генерације уметника који су сликали након ње.
Фото: НС уживо/Павле Пејић
Гостујућа изложба “Откривени свет илустрације” постављена је у Поклон збирци Ранка Мамузића и траје до четвртка, 8. јуна, а приказује илустрације за дечије књиге и часописе тог времена.
Фото: НС уживо/Павле Пејић

Већина изложених илустрација датира из педесетих и шездесетих година 20. века и налазили су се у листовима “Полетарац” и “Змај”, илустрације за књиге “Нећу овим возом” Десанке Максимовић, “Песме за децу” Ј. Ј. Змаја, “Чесна старина” Стевана Сремца и многе друге.

Фото: НС уживо/Павле Пејић

Сокић је говорила да је илустрација враћала у “стање унутрашње топлине и среће”. Опробала се и у раду у позоришту, радећи нацрт за декор представе “Женидба”, али и у стварању уводне шпице за филм “Поп Ћира и поп Спира”, из 1957. године.

Фото: НС уживо/Павле Пејић

Најчешћи “посетиоци” која се налазе на Цуциним илустрацијама- Пинокио и Алиса, расли су заједно са сликарком и доживљавали су метаморфозе у различитим периодима стваралаштва.

Фото: НС уживо/Павле Пејић

Осим илустрација, могу се видети и лични предмети сликарке, попут њеног летњег шешира, прибора за сликање и радне блузе.

Фото: НС уживо/Павле Пејић

Druženje u galeriji Prometej – 5. i 6. jun

Преузмите андроид апликацију.