Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Изложба илустрација из уџбеника руског језика „Ни пуха ни пера!“

У Културној станици „Свилара“ у Новом Саду, свечано је отворена изложба илустрација из уџбеника руског језика „Ни пуха ни пера!“ аутора Милете Поштића.
Фото: PrtSC/РТВ/youtube

Уџбеник је издао Центар руског географског друштва у Србији, у сарадњи са компанијом НИС, а у његовој изради су учествовали новосадски професори Филозофског факултета и Академије уметности.

„Ни пуха ни пера“, што значи „Нека је са срећом!“, представља први уџбеник руског језика за почетнике, којима је српски језик матерњи.

За само девет недеља, аутор Милета Поштић успео је да илуструје уџбеник, а инспирацију је црпео из илустрација совјетског реализма с половине прошлог века, као и у руским филмовима и популарној култури.

„Пошто је сад време визуелне културе и све је визуелно онда рецимо, сад вуче селекција, па асоцијација на лик и ја мислим да иде лакше“, каже аутор и додаје: „познате су руске илустрације 50-тих, 60-тих година, које су биле јако богате.“

У НИС-у истичу да је сарадња са новосадским ауторима и професорима била изузетно добра и да се планира још културно–образовних пројеката.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.