Почетна > Културна сцена
Културна сцена Нови Сад

Изложба фотографија Зорана Веселиновића, 29. новембра у СКЦНС Фабрици

Изложба фотографија Зорана Веселиновића биће отворена 29. новембра у 18 часова у СКЦНС Фабрици.
Фото: СКЦНС Фабрика

Истом приликом биће представљена и фотомонографија “Шкљоцај” коју је објавио Студентски културни центар Нови Сад, а која садржи фотографије овог аутора на којима су актери југословенске рок сцене из периода 1978-1992. године. Поставка ће моћи да се погледа до 2. децембра, сваког дана од 10 до 19 часова.

Из предговора фотомонографије:

“Прошло је готово пола века од кад је Зоран Веселиновић почео да шкљоца. Име је стекао најпре у Југославији, а потом у Енглеској. То је учинио тако што је фотографисао музику. Она је хероина свих призора које је Зоран претворио у успомене и историју. Музика је краљица, а он је портретиста на њеном двору, веран и надарен.

На Зорановим сликама заувек су живи неки звуци и лица којих више нема: Милан Младеновић, Маргита Стефановић, Милан Делчић, Миша Алексић, Драгољуб Ђуричић, Пеђа и Младен Вранешевић, Неша Лептир, Даворин Поповић, Лала Ковачев, Миша Блам и други.

Зоран нам приказује људе – Новосађане и друге – који су стигли до трајне славе, потом људе кратке популарности и напокон оне који нису успели да победе анонимност. Он их све приказује с пођеднаком, несвакидашњом убедљивошћу. Такође, занатска елеганција редовно краси његове слике, без обзира да ли те слике приказују велеважне музичаре који су нас васпитавали и који су трајно променили уметност и друштво или приказују пролазнике, туристе у музици, неке које једва памтимо. Отуд је књига Шкљоцај, шкљоцај, шкљоцај у исти мах сведочанство о Зорановој оданости музици и његовом професионалном умећу.”

Иван Ивачковић

Биографија аутора: Зоран Веселиновић је рођен 19. јануара 1962. године у Сремским Карловцима. Прва фотографска искуства стекао је у осмом разреду новосадске Основне школе “Иво Лола Рибар”. Године 1976. завршио је курс у Фото-кино клубу “Бранко Бајић”. Заљубљен и у фотографију и у музику, наредне године је, као гитариста, свирао у свом првом бенду и почео да фотографише друге групе. Нешто касније развио је и интересовање за електронику.

Године 1980, завршио је Средњу електротехничку школу “Михајло Пупин”. Након тога се запослио у тонском одељењу ТВ Нови Сад, где је радио до 1992. Деведесетих се преселио у Лондон и тамо завршио School of Audio Engineering. У међувремену – током осамдесетих – као фото-репортер сарађивао је с листовима Pop Rock, Ћао, ИТД, Старт, Борба, Вечерње новости, Дневник, Vzlet, Képes Ifjúság, Magyar Szó и другима.

Године 1990, почео је да сарађује с лондонском фото агенцијом Ретна. Од 1993. живи у Лондону. Запослен је као инжењер звука у студију Abbey Road, у којем су снимали Тхе Беатлес и друга највећа имена светске рок сцене. У слободно време још увек фотографише, па су се многа од тих имена нашла пред његовим објективом.

Izložba „Mlečni put – umetnost, vreme, prostor“, od 25. novembra

 

Преузмите андроид апликацију.