Почетна > Културна сцена

Културна сцена Нови Сад

Изложба: „Цртежи путују временом“ у Креативном дистрикту

Мултимедијална интерактивна изложба дечјих и омладинских ликовних радова „Цртежи путују временом” биће отворена 28. априла у 19 часова, а посетиоћи ће моћи да је погледају до 15. маја у Креативном дистрикту, у објекту Радионица.

 

Фото: НСЕПК2022

Изложба ће бити реализована у оквиру програмског лука Будућност Европе.

Изложба приказује ретроспективни развој деце и младих и њихову перспективу у односу на различите доминантне друштвене и културне вредности и трендове.

Биће представљен својеврсан времеплов, хронолошки приказ развоја дечјег и омладинског цртежа и њиховог доживљаја света, захваљујући најбогатијој збирци дечјих и омладинских радова у Европи.

Изложба почива на архивској грађи прикупљаној од 1952. године, када је установљена Европска заједница за угаљ и челик, као претеча данашње Европске уније.

Центар за ликовно васпитање деце и омладине Војводине је удружење које се већ 67 година у континуитету бави афирмацијом дечјег ликовног стваралаштва и усавршавањем наставе ликовне културе.

Као такав, он представља јединствену установу овакве врсте у нашој земљи али и читавом простору Балкана.

Афирмисање и изучавање аутентичног дечјег ликовног израза и стваралаштва потврђује се кроз богату и вредну збирку ликовних радова деце и омладине, која је формирана првенствено од радова из наше земље, а затим и из других крајева бивше Југославије и света.

Процењује се да колекција коју Центар поседује обухвата милион дечјих ликовних радова.

Публика ће у Креативном дистрикту моћи да погледа ужи избор цртежа селектованих међу 30 хиљада радова издвојених за изложбу „Цртежи путују временом”.

Посебно значајан аспект делатности Центра јесте његова међународна сарадња коју је неговао кроз учешћа на међународним конкурсима дечјег ликовног стваралаштва са колекцијама радова, путем међународне размене изложби, као и посета представника Центра сродним институцијама у свету.

Захваљујући овој сарадњи Центар данас поседује дечје радове из више од 110 земаља света.

Programska celina „Zastave budućnosti“

Преузмите андроид апликацију.