Почетна > Србија
Србија

Излечени рис се у петак враћа у природу

Мужјак риса који је половином новембра прошле године пронађен повређен на територији Националног парка Ђердап, опорављен је и биће враћен у своје природно станиште, на подручју Националног парка Ђердап, у петак 3. фебруара.
Фото: WikimediaCommons/Musicaline

Министарство заштите животне средине координисало је акцијом збрињавања повређеног риса, мужјака старог између пет и седам година, којег је повредио аутомобил на Ђердапској магистрали, наводи се у саопштењу тог министарства.

Наводи се да је брзом и адекватном реакцијом стручних служби ЈП Национални парк Ђердап и у координисаној акцији са Министарством повређени рис транспортован у ЗОО врт у Бору, где му је пружана адекватна ветеринарска помоћ.

Министарство је издало дозволе за маркирање риса и Риста, како су га назвали стручњаци Националног парка Ђердап, биће прва јединка риса која ће бити праћена на овај начин у Србији.

Рис Риста носиће ГПС огрлицу којом ће бити праћено његово кретање наредних годину дана, а добијени подаци користиће се и за утврђивање величине територије ове јединке.

Рис је строго заштићена дивља врста у Србији, а подручје Националног парка Ђердап настањује између 10 и 12 јединки, наводи се у саопштењу.

Представници Министарства заштите животне средине, поред представника Завода за заштиту природе Србије, Биолошког факултета Универзитета у Београду и ЈП Национални парк Ђердап, присуствовати су враћању риса у природно станиште.

Srbija 9. maja nastupa na Evroviziji

Преузмите андроид апликацију.