Почетна > Спорт > Кошарка
Кошарка

Изјава која је довела до свађе: Јокић је најбољи јер нема Ембида и Јаниса против себе

Жустра расправа се повела у студиију америчке станице на питање „свих питања“ које, за многе, одавно није питање – да ли је Никола Јокић најбољи на свету?
Фото: Танјуг/AP Photo/David Zalubowski

Реч је дата аналитичару ове телевизије Рику Бучеру који је – на шта је и подсетио гледоце водитељ – један од 100 новинара који сваке године даје глас играчу за којег мисли да заслужује да понесу МВП трофеј.

Његов став је прилично изненадио све у студију када му је постављено питање „да ли је Јокић ове сезоне доказао да је најбољи на свету“.

Уследио је уздах и дуг и слојевит одговор Рика Бучера.

„Нећу имати замерке ако неко каже да он заиста јесте најбољи. Али проблем који овде постоји, који ја мислим да је проблем, је што Јокић против себе нема конкуренцију у плеј-офу. Нема Јаниса, нема Ембида – дакле његови највећи конкуренти нису ту да се огледа против њих“, констатација је Бучера.

Он такође каже да Јокић уз себе има бољи Денвер него што је имао претходних сезона, боље саиграче оличене у Гордону и Мареју, и додаје:

„Лако је констатовати да је најбољи у конкуренцији играча против којих игра тренутно“, рекао је и подсетио да је Ембид у једином дуелу против Јокића ове сезоне убацио 50 поена.

Уследио је контрааргумент Бучеровог саговорника, са којим су се троје саговорника у студију сагласили, јесте да „Јокић чини саиграче бољим, а не да је он бољи због њих“.

Распарава се распламсала поле тога. Реч је добио Бучер:

„Морамо да одвојимо „најуспешнији“ од „најбољег“. Ако кажемо, најбољи индивидуалац онда се ту ствара дебата да ли је бољи Јанис, Ембид или Јокић. Зашто изједначавамо Јокићеве МВП награде са овим? Никола је показао да може да оствари трипл-даблове који имају смисла, дакле не само трипл-даблове. Знам да ће 99 посто људи да се сагласи са вама: „Никола Јокић ће освојити титулу, да ће одиграти најбоље у плеј-офу, он је двоструки МВП. Како онда можеш да кажеш да није најбољи на свету?“ Ја само кажем да остали кошаркаши нису имали прилику коју је добио Јокић“, истакао је Бучер и оставио остале колеге у студију затечене.

Потом је наставио:

„Они су се повређивали. Играли су са слабијим тимовима. Да ли Јокићу да дам све заслуге?“

Колеге су питале Бучера ко игра боље од Јокића.

„Сада? Нико. Он је најбољи кошаркаш у плеј офу“, признао је.

Низала су се питања „испровоцираних“ колега, па се колегиница Џој Тејлор надовезала: „Да ли Никола има ол-стар саиграче?“

„Па, нема. Али, то су гласачи. Зар не мислите да Мареј не игра као ол – стар“, одговорио је несигурно и покренуо полемику у студију.

На самом крају, Шејди Меккој је упитао ко је у последње три године био најбољи кошаркаш у НБА лиги.

„Не мислим да је то један играч. Јанис је један, Ембид је један од њих ове сезоне, Кевин Дурент је био…“, наставио је Бучер без помињања Јокића, а онда га је Шејди Меккој прекинуо.

„Погрешно! Најбољи кошаркаш последње три године је Никола Јокић“.

Barać: Želimo da pružimo najjači mogući otpor ekipi FMP-a

 

Преузмите андроид апликацију.