Почетна > Свет
Свет

Изгубљени астронаут се више од 60 година удаљава од Земље

Хладни рат између Совјетског Савеза и Сједињених Америчких Држава имао је много негативних утицаја на свет, али постојле су и неке позитивне ствари, као што је трка у истраживању свемира.
Фото: Pixabay/PIRO4D

Свемирска трка је допринела да многи људски животи буду изгубљени. Године 1961. совјетски космонаут Јуриј Гагарин ушао је у историју као прва особа која је напустила Земљу и отишла у свемир. Међутим према два италијанска брата који су тврдили да су почели да прате пренос Совјетског свемирског програма 1957. године, било је и других који су ишли пре њега, али се нису вратили живи.

Совјетски свемирски програм као и Амерички, није прошао без својих катастрофа. Браћа су тврдила да су снимила неколико мисија Совјетског Савеза, које нису били познате јавности, укључујући и С.О.С сигнал Морзеове азбуке са свемирске летелице за коју се чинило да се удаљава од Земљине орбите. Позив у помоћ се стално понављао. Према њиховим калкулацијама објекат се одмицао од Земље, а сигнал је слабио све док се није потпуно изгубио. И данас се сматра да су браћа снимила трагичан одлазак летелице и посаде која је ненамерно напустила орбиту.

“Ишло је веома, веома брзо, и стога се удаљавао од Земље великом брзином. То нас је навело да помислимо, уместо да се возило вратило назад на Земљу, кретало се далеко од Земље у мрачни свемир”, рекао је Ђовани, један од браћа.

Foto:Kayla Barron/NASA via AP, File

Међутим, теорија изгубљених космонаута може бити само теорија завере. Од распада Совјетског Савеза катастрофе свемирског програма изашле су на видело, као што је смрт космонаута Валентина Бондаренка током обуке. Нису пронађени никакви детаљи изгубљених космонаута, нити било шта, што би потврдило ове снимке и друге приче. Међутим накнадно су објављени транскрипти које су браћа ухватила и који гласе:

Мај 1960. године људска посада јавља да скреће са курса
Новембар 1960. С.О.С. сигнал који напушта орбиту
Фебруар 1961. снимак руског астронаута који се гуши и умире
Април 1961. капсула која је три пута окружила Земљу пре уласка у атмосферу, само неколико дана пре историјског лета Јурија Гагарина
Јун 1961. летелица која губи котролу и тражи помоћ
Октобар 1961. Руски астронаут губи контролу над летелицом која нестаје у дубинама свемира
Новембар 1962. капсула која је очитала грешку уласком у атмосферу, а затим променила правац ка мрачном свемиру

Неки верују да негде у огромној тами свемира прво људско биће стиже до граница нашег Сунчавог система. Тело космонаута савршено је очувано и смрзнуто на 270 степени испод нуле у малој свемирској капсулу креће се од Земље више од 60 година брзином скоро 30 хиљада километара на час. То би значило да су ово први космонаути изгубљени у свемиру, заборављени у тајној историји покушаја човечанства да освоји свемир.

Шта ако постоји на стотине оваквих случајева како од стране Совјетског Савеза тако и од стране Сједињених Америчких Држава. Универзум је огромно и сложено место и постоје многе мистерије које научници још увек покушавају да разумеју.

U Moskvi se sastali turski i sirijski ministri odbrane

 

Преузмите андроид апликацију.