Почетна > Србија
Бизнис Србија

Изградње млекаре у Свилајнцу до краја 2024.

Општина Свилајнац позната је по развијеном сточарству и узгоју сименталске расе говеда. Од 1 100 регистрованих пољопривредних газдинстава половина се бави сточарском производњом. Због тога ни не чуди сарадња локалне самоуправе са компанијом „Мастер фирго“ која ће у Свилајнцу изградити млекару капацитета прераде од 30 хиљада литара млека дневно.
Фото: Unsplash/ Elizabeth Dunne

Општина Свилајнац и компанија „Мастер фирго“ до краја 2024. године изградиће млекару која ће постати и откупни центар. Произвођачима млека из околних свилајначких села се на овај начин обезбеђује сигурно тржиште и добра цена.

„Чини ми се да долази неко боље време с обзиром да је несташица млека на тржишту, а самим тим и цена млека иде на горе и нама произвођачима млека то много значи. Углавном ми произвођачи млека чекамо бољу цену млека и онај ко даје бољу цену млека тај ће и да има наше млеко“, рекао је Горан Јовић, сточар из села Бобова.

Изградњом млекаре Свилајнац ће добити нови откупни центар и млекару капацитета и до 30 хиљада литара млека дневно.

„Надамо се да ће цена млека бити боља, долази нам ускоро нова млекара са Златибора па се надамо бољем. Конкуренције има ту али опет све мање и мање има сточара тако да има и мање млека. Тренутно завршавам Пољопривредну школу у Свилајнцу, четврта сам година али планирам да наставим производњу на селу“, казао је Филип Јовановић, сточар из села Црквенац.

У наредне три године општина Свилајнац ће определити 300 000 евра за суфинансирање набавке нових сточних грла, а у саму изградњу млекаре биће уложено три милиона евра.

„Мислим да Србија не треба да извози млеко, Србија треба да извози готове производе и да та зарада од млека до готовог производа се подели на равне части, између произвођача и прерађивача. Ако ви скупите млеко у Србији и извезе те га у региону практично ништа не остаје Србији, али ако то млеко прерадите у Србији направите квалитетне производе и извезете у регион, онда има места да зараде и произвођачи и прерађивачи и транспортери и на крају, што је најбитније држави остане ПДВ“, напоменуо је председник општине Свилајнац Предраг Милановић.

У тренутку када се тржиште суочава са проблемом производње и дистрибуције млека, улагање у сточни фонд и даљу прераду даје наду сточарима из Свилајнца да шире сопствене капацитете и производњу.

U toku berba kukuruza. Kakvi su prinosi?

Преузмите андроид апликацију.