Почетна > Србија
Србија

Изградња Регионалног центра за управљање отпадом у Крушевцу

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, обишла је данас у Крушевцу локацију на којој ће бити изграђен Регионални центар за управљање отпадом „Крушевац – Срње“, на којој ће се отпад третирати по највишим стандардима.
Фото: Pexels/Vlada Karpovich

,,Драго ми је што пројекат изградње регионалног центра за управљање отпадом добро напредује, и што је управо усвојен План детаљне регулације. Очекујем да ће градско руководство у што краћем року прикупити и осталу потребну документацију, локацијске услове и грађевинску дозволу, како би могли да почну радови. Реализацијом овог пројекта, биће продужен пројектовани „животни век“ депоније готово до 2050. године. Регионални центар ће, кад буде изграђен, унапредити квалитет живота грађана Крушевца, али и Ћићевца, Бруса, Блаца, Варварина и Александровца, јер ће све ове локалне самоуправе третирати отпад у овом модерном центру“ рекла је Вујовић.

Она је додала да је у наредној години, у плану почетак изградње постројења за прераду биолошког отпада, по чему ће ова депонија бити јединствена у Србији.

Према њеним речима, пројекат изградње Регионалног центра „Крушевац – Срње“ реализује се кроз Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, уз подршку Немачке развојне банке (KfW), а реч је о једном од капиталних зелених пројеката које ће Влада Србије спроводити у наредном периоду.

,,Само у министарству које водим, планирана је изградња осам регионалних центара за управљање отпадом, уз подршку Европске банке за обнову и развој. Управљање отпадом је један од највећих проблема са којима се Србија суочава, а овако велики зелени пројекти, допринеће системском решавању тог проблема и за неколико година промениће слику Србије на боље“ рекла је Вујовић.

Фото: Pexels/Magda Ehlers

Вујовић је навела да је руководство Града Крушевца активно и када је реч о пријави на јавне конкурсе, па уз подршку Министарства заштите животне средине спроводе пројекте пошумљавања, као и замене дотрајалих котлова, што је значајан допринос борби против аерозагађења у том граду.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.