Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Први кишни врт у Новом Саду биће на Лиману 2

Кутак Лиман 2 организује изградњу првог кишног врта у Новом Саду, на Лиману 2.
Фото: Кутак Лиман 2

Изградња почиње 20. новембра у 11 часова, a идејни аутор пројекта је Амела Грекса, мастер инж. пејзажне архитектуре и докторант на Универзитету у Новом Саду, Пољопривредни факултет.

ШТА СУ КИШНИ ВРТОВИ?

Кишни вртови представљају одржива и еколошка урбана решења која кроз процесе инфилтрације и пречишћавања промовишу чисте урбане воде, смањују загађења и штите од поплава, а доприносе заштити и очувању животне средине и смањују негативне последице климатских промена.

Основу сваког врта чини:

– посебно дизајнирана смеша земљишта високе инфилтрационе способности,
– шљунак и камен различите фракције
– биљке које су одабране на основу могућности адаптирања на услове повременог плављења и суше.

Најважнија вредност кишних вртова је управљање атмосферском водом широм света. Они се могу примењивати како у приватним вртовима, тако и у градским условима- уз саобраћајнице, прилазе, паркиралишта и друге непропусне површине.

Кишни вртови су такође и јако декоративни и естетски атрактивни па имају и велику социјалну и економску вредност заједнице. Помоћу њих, квартови теже ка одрживим стамбеним заједницама и климатској адаптацији Новог Сада.

Фото: Кутак Лиман 2

 

На Лиману 2 планирана зелена површина за изградњу кишног врта предвиђена је на адреси између Фрушкогорске 4 и 6, поред паркинга.

Фото: Кутак Лиман 2

Novembar mesec u znaku sadnje zelenila

 

Преузмите андроид апликацију.