Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Изградња „осмеха Војводине“ почиње ове године – Новосађани никад брже до Сомбора и Кикинде

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Горан Весић, пре неколико дана обишао је радове на саобраћајницама између Сомбора и Апатина и том приликом најавио да ће изградња „осмеха Војводине“ бити започета у току ове године.
Фото: Град Сомбор

Приликом посете тренутним радовима министар Весић је, између осталог, најавио почетак реконструкције пута Кљајићево – Телечка, за шта је издвојено око 360 милиона динара, као и почетак изградње „смајли“ саобраћајнице на деоници пута Бачки Брег – Наково, који је предвиђен у току 2023. године.

Комплетан „смајли“ или „осмех Војводине“ обухвата саобраћајницу која ће спојити границу са Мађарском код Бачког Брега, Сомбор и Врбас, ту ће се спојити са ауто-путем Е-75, док ће са источне стране ауто-пута повезати Србобран, Бечеј, Нови Бечеј, Кикинду и гранични прелаз са Румунијом код Накова.

Фото: PrtSc/Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине

Планирани мотопут састојаће се од четири траке широке 3,5 метра где је највећа дозвољена брзина 100 километара на час. То значи да ће пут од свих горепоменутих места ка Новом Саду, и обрнуто, бити знатно убрзан.

Од Новог Сада до Сомбора моћи ћете за око сат времена уместо досадашњих више од сат и по.

Пут до Кикинде биће скраћен за око двадесетак минута, па ће од Новог Сада ка Кикинди бити брже преко Србобрана и нове саобраћајнице, него преко Зрењанина. Сада је за тај пут потребно више од 90 минута.

Фото: PrtSc/ЈП Завод за урбанизам Војводине

Сомбор и Кикинда сада ће бити удаљени само 90 минута вожње новом саобраћајницом, док је до сада најбржи пут био преко Бачке Тополе и Сенте, за шта је требало издвојити више од два сата.

Гранични прелази Бачки брег (Мађарска) и Наково (Румунија) биће удаљени мање од два сата вожњом, док су тренутно удаљени 3 часа вожње.

Фото: PrtSc/Google Maps

На деоници за коју се планира простор дуг 164 километра биће изграђено 11 петљи, 12 површинских раскрсница и 152 моста, надвожњака и подвожњака.

Изградња ове деонице требало би да траје две до три године, а коштала би око 430 милиона евра.

Фото: PrtSc/ЈП Завод за урбанизам Војводине

RHMZ: Vodostaj Dunava naredna četiri dana u padu

Преузмите андроид апликацију.