Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Изградња нових и одржавање постојећих бициклистичких стаза

Последњих година све више Новосађана одлучује се за бицикл као превозно средство.
Фото: УГЗИНС

Поред бенефита као што су избегавање саобраћајне гужве, брига о паркинг месту, уштеда финансија и времена, ту је свакако и очување животне средине и допринос личном и колективном здрављу.

Пратећи трендове и жеље наших суграђана, али трудећи се да осигура и њихову безбедност, Град Нови Сад сваке године опредељује значајна финансијска средства и посебну пажњу посвећује изградњи нових и одржавању постојећих бициклистичких стаза. 

У протеклих 10 година на територији Града Новог Сада изграђено је око 30км бициклистичких стаза, а реконструисано преко 10км.
Фото: УГЗИНС

Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције тренутно реализује радове на реконструкцији обостраних пешачких и бициклистичких стаза на Футошком путу и то на деоници од Хајдук Вељкове улице до Булевара патријарха Павлау дужини од 3,5 км (обострано), а у току су и радови на деоници од Хајдук Вељкове улице до Улице Антона Чехова. 

Укупна вредност инвестиције је 240,5 милиона динара, а реализује се уз суфинансирање Управе за капитална улагања АПВ, у износу од 70 милиона динара, док су преостала средства обезбеђена  у буџету Града Новог Сада.

Ове године планирани су и радови на преосталом делу Футошког пута, односно реконструкција пешачких и бициклистичких стаза на деоници од Улице Антона Чехова до Булевара ослобођења.
Фото: УГЗИНС
Фото: УГЗИНС

Бициклистичка стаза Нови Сад-Бегеч припада једном од три коридора који пролазе кроз Србију, коридору „EuroVelo 6“, који се протеже од Антлантика до Црног мора. У претходном периоду изграђено је 6,2 км ове бициклистичке стазе и то по круни одбрамбеног насипа, на деоници од Обалске улице у Бегечу до Дунавске улице у Футогу.

За реализацију ове инвестиције издвојено је нешто више од 90 милиона динара, уз суфинансирање Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

Фото: УГЗИНС

Текуће 2022. године у плану је изградња треће фазе ове бициклистичке стазе, у дужини од 10,5км ( деоница од ул. Симе Матавуља у Новом Саду до Дунавске улице у Футогу), а у питању је заједничка инвестиција АП Војводине и Града Новог Сада.

У циљу развијања интернационалног бициклистичког саобраћаја и повезивања са међународним бициклистичким коридорима  планирано је да се путем градске мреже бициклистичких стаза повежеEuroVelo 6″чиме ће се циклотуристима омогућити приступ туристичким знаменитостима на подручју града и приградских насеља. 

У току је иновација техничке документације бициклистичке стазе Нови Сад – Руменка – Ирмово – Кисач – Ченеј, а за ову намену опредељено је 4,9 милиона динара. 

Укупна дужина која се пројектује износи 21км, а ове године предвиђена је изградња дела ове бициклистичке стазе, односно деоница у дужини од око 9км (Нови Сад – мост на каналу ДТД ка Ирмову).

Фото: УГЗИНС

Тренутно се пројектује и пешачко-бициклистичке стазе дуж Буковачког пута, а дужина ове стазе износи 3км.

Такође, у току је и израда техничке документације саобраћајних површина са пратећом инфраструктуром бициклистичке стазе дуж државног пута  IIА реда бр. 129 од раскрснице са Шајкашком у Будисави до раскрснице са Пролетерском у Каћу, а уговорена вредност пројекта је 2 милиона динара.

Град Нови Сад, при одабиру активности које ће се реализовати Програмом уређивања грађевинског земљишта или Програмом одражавања објеката путне привреде, активно сарађује са удружењима грађанима, а једно од њих је и Удружења „Новосадска бициклистичка иницијатива“, које окупља око 30.000 бициклиста.

Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције наставиће са активностима у циљу да се бициклистима омогући сигруна и безбедна вожњу овим превозним средством које све више постаје и симбол нашег града.

Фото: УГЗИНС

Šest razloga zbog kojih ćete rado voziti bicikl u Novom Sadu

Преузмите андроид апликацију.