Почетна > Свет
Свет

Избор Урсуле фон дер Лајен за председницу Европске комисије није готова ствар

Лидери ЕУ наредне недеље ће поново покушати да се договоре око водећих функција у ЕУ, али групација Европска народна партија (ЕПП) десног центра актуелне председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен постаје похлепна, што би могло да има велике последице и по њу и Европу, пише Политико.
Фото: Танјуг/AP/Markus Scholz/dpa

За нови мандат на челу Европске комисије Фон дер Лајен треба да добије сагласност лидера ЕУ, а то још није готова ствар.

ЕПП је на неформалном самиту лидера ЕУ 17. јуна тражила да подели петогодишњи мандат председника Европског савета са социјалистима као другом највећом групацијом у ЕП.

„ЕПП је запалила ватру над којом више нема контролу. Ако наставе са овим малтретирањем, највећи сан (актуелног председника Европског савета Шарла) Мишела да се ухвати у коштац са Урсулом постаће стварност“, рекао је један неименовани званичник ЕУ алудирајући на, како тврди Политико, планове Мишела да осујети амбиције Фон дер Лајен за добијање новог мандата.

За сада је Фон дер Лајен и даље фаворит за председника ЕК иако су се пред изборе појавила друга имена као што су премијери Хрватске и Грчке Андреј Пленковић и Киријакос Мицотакис, али, наводи Политко, њих двојицу нико не види као праве алтернативе, поготову јер би морали да добију подршку у Европском парламенту.

А што је дуже потребно да се пронађе подршка за тренутни пакет највиших позиција у ЕУ, који подразумева Фон дер Лајен на челу ЕК, бившег португалског премијера из редова социјалиста Антонија Кошту као председника Европског савета, Роберту Мецолу са Малте из ЕПП за нови мандат на челу ЕП и естонску премијерку Кају Калас из Обновимо Европу као шефа дипломатије ЕУ, то је већи ризик да пакет буде угрожен.

Уз то, италијанска премијерка Ђорђа Мелони из крајње десничарске групације Европски конзервативци и реформисти упозорила је да није срећна због тога што је искључена из преговора о највишим позицијама, у којима учествују ЕПП, социјалисти и либерали као коалициони партнери, иако је ЕЦР тренутно трећа по снази групација у ЕП.

Када је реч о захтевима, Мелони крије своје карте, рекло је пет неименованих дипломата ЕУ.

Она је бацила око на економски портфељ за Рим у наредном сазиву ЕК, заједно са функцијом извршног потпредседника или потпредседника за ЕЦР.

Једно од најистакнутијих имена за такву функцију је италијански министар за ЕУ послове Рафаеле Фито.

Још једно име које се спомиње у Риму и Бриселу за место шефа дипломатије ЕУ је актуелна шефица италијанске обавештајне службе Елизабета Белони, која је организовала састанак Г7 прошле недеље.

Међутим, званичници кажу да су мале шансе да Белони добије тај посао јер се чини да је Мелони више заинтересована за економски портфељ и да је важно да неко из источног дела ЕУ добије једну од највиших функција у ЕУ, за коју је тренутни фаворит естонска премијерка Каја Калас.

Fon der Lajen: Prvi razgovor o formiranju većine sa socijaldemokratama i liberalima

Преузмите андроид апликацију.