Почетна > Србија
Србија

Изаћи ћу у сусрет да се избори распишу до краја 2023, и да буду 4.марта

Председник Александар Вучић изјавио је да ће изаћи у сусрет онима који су тражили расписивање ванредних парламентарних и београдских избора до краја 2023. године, што би значило да ће бити 4. марта.
Фото: Танјуг/Раде Прелић

„Ево расписаћемо их до краја године, 31. децембра за 4. март, мислим да је то 60 дана или ако не, онда за недељу раније, није проблем“, рекао је Вучић.
Каже да ће свакако одговорити на захтев опозиционих странака које су тражиле расписивање ванредних избора.

„Одговорићу им за то, биће свакако, ја сам спреман и могу то одмах да кажем. Да сам спреман да у складу са оним што су написали одржимо изборе, дакле до марта“, рекао је синоћ Вучић на ТВ Пинк.

На питање да ли то значи да ће избори онда бити пред његов рођендан – 5. март, Вучић је рекао да тако испада, по ономе што су написали они који траже ванредне изборе.

„Сада морају у међувремену да кажу да ли су мислили на мој рођендан или су мислили на нешто друго. Пошто знам колико су неписмени и знам да су мислили на нешто друго, узећу у обзир и њихову неписменост. Па ћу и у складу са тим гледати да им изађемо у сусрет“, навео је Вучић.

Председник је прочитао иницијативу која му је стигла од Демократске странке, Еколошког устанка, Заједно Морамо, Зелено Левог фронта, Не давимо Београд, Народнпг покрета Србије и Правац Европа.

„Пише: Ми представници парламентарних странака организатори протеста Србија против насеља. А ја мислио да је то народни и грађани протест, а сада видим да су они организатори. Наводе: захтевамо расписивање парламентарних и београдских избора до краја до краја 2023. године.“

„Пошто не знају то да напишу, нису довојно писмени за оваква писмена. Они су из овога рекли да желе изборе негде 4. марта, пред мој рођендан. Хтели да прославе мој рођендан још једним поразом. Па су вероватно зато написали да буду расписани до краја ове године“, навео је Вучић читајући документ.

Вероватно су мислили да буду расписани избори пре краја године, али ко зна шта су хтели. Када се буду завршиле све ове приче, ја ћу им одговорити на то, додао је Вучић.

На питање да прокоментарише Декларацију за спречавање пропадања Србије Странке слободе и правде, Вучић је рекао да су ту декларацију донели они који су уништили Србију.

Вучић је истакао да је у време претходне власти било за 510.000 мање формално запослених. Напоменуо да треба узети у обзир да сада има и мање људи у Србији, због веће смртности од природног прираштаја и миграција.

Запитао је да ли грађани разумеју колика је онда разлика у снази привреде земље у то време и Србије сада када има 2,3 милиона запослених.

Истакао је да је тада било 26 одсто незапослених, а данас девет, као и да је тада била просечна плата 329 евра, док ће сада у децембру бити 840 евра

Вучић је казао да опозиција има подршку једног великог тајкуна који жели власт по сваку цену са некима споља.

На питање да ли је за поновно враћање изборног цензуса на пет одсто, Вучић је рекао:

„Видим да су у странци којој припадам расположени да се изборни цензус промени на пет одсто. Сви су говорили да је било погрешно да се смањи на три одсто. Ја сам против тога, ја мислим да је потребно да буду сви ти мали у парламенту. Да их људи виде када лупају и скачу по клупама, пиште и звижде. И то је део нашег народа, Милош Вучевић инсистира на пет одсто, он је председник странке и они ће доносити одлуку о томе“, рекао је Вучић.

Brnabić sutra na konferenciji Programa razmene znanja 2023

 

Преузмите андроид апликацију.