Почетна > Србија
Србија

Изабрано шест и седам кандидата за ВСС и ВСТ

У Народној скупштини у Србији данас је, на седници Одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу, изабрано шест кандидата из реда истакнутих правника за Високи савет судства и седам за Високи савет тужилаштва.
Фото: Wikimedia Commons/Mister No

Обзиром да је потребно да Одбор предложи Скупштини по осам кандидата за ВСС и ВСТ, Одбор ће се састати поново за седам дана како би одлучио о још два, односно једном кандидату.

Седницу је водио председник Одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу Владимир Ђукановић.

Кандидати који су добили 12 или више гласова, односно који су изгласани двотрећинском већином, за ВСС су Јелена Вучковић, Никола Бодирога, Марина Грбић, Растко Брајковић, Александар Поповић и Срђан Стефановић.

Као кандидати за ВСТ су прошли Мирослав Ђорђевић, Предраг Ћетковић, Весна Луковић, Владимир Симић, Ненад Тешић, Јелена Глушица и Бојан Петровић.

На претходној седници која је трајала више од десет сати представило се укупно 22 кандидата за ова два тела, односно 11 за ВСС, четири за ВСТ и седам кандидата који су се пријавили и за ВСС и за ВСТ.

Одбор треба да предложи Народној скупштини по осам кандидата за Високи савет судства и Високи савет тужилаштва од којих ће Народна скупштина двотрећинском већином бирати по четири истакнута правника за ова два правосудна органа.

Новим правосудним законима је прописано да ће ВСС чинити четири истакнута правника, шест изборних чланова из реда судија, као и председник Касационог суда, а чланови ће између себе бирати председавајућег.

Са друге стране чланови ВСТ ће поред министра правде, бити врховни јавни тужилац, пет тужилаца које бирају јавна тужилаштва и четири истакнута правника, а врховни тужилац ће бити и председник ВСТ.

Модернизација пруге Суботица – Хоргош – државна граница – Сегедин (ВИДЕО)

Преузмите андроид апликацију.