Почетна > Србија
Србија

Изабран најбољи млади пољопривредник и најбоље пољопривредно газдинство у Србији за 2022. годину

Победник овогодишњег Избора за најбоље пољопривредно газдинство Србије је Александар Жилић из Мартинаца, док је за најбољег младог пољопривредника проглашен Радивој Лагунџин из Иђоша.
Фото: Привредна комора Војводине

Друго место у избору за најбоље газдинство припало је Бојану Ценићу из Дубља, а треће Славиши Стојковићу из Мале Реке. Директан пренос проглашења емитован је на Првом програм Радио-телевизије Војводине, у новој згради на Мишелуку, где је и уприличен догађај доделе награда.

Овогодишњи избор организовало је Српско удружење младих пољопривредника СУМП у сарадњи са компанијом Color Media Communications и уз институционалну подршку Привредне коморе Војводине, са циљем промовисања пољопривреде.

Репортажама о животу и раду на селу показали су и широј публици како изгледају њихова имања као и њихова свакодневица. Током фебруара и марта они су се пријављивали на конкурс званичне интернет странице najboljegazdinstvo.rs, а одлуком стручног жирија у ужи круг пласирало се 15 пољопривредника који су до проглашења представљени и широј јавности. Право на учешће имали су сви регистровани пољопривредници који су у активном статусу и који су у тренутку конкурисања имали мање од 40 година.

Селекција пријава и кандидата, као и одлука о проглашењу победника у обе категорије била је задатак осмочланог жирија у саставу:

проф. др Недељко Тица, декан Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду

Вељко Јовановић, саветник председника Привредне коморе Србије

Милија Милетић, посланик у Народној скупштини Републике Србије

доц др Вук Радојевић, Појопривредни факултет у Новом Саду И саветник дир. Института НС Семе

Ласло Арендаш, пољопривредни аташе Делегације ЕУ у Србији

Горан Ерор, уредник емисија о пољопривреди на Радио-телевизији Војводине

Мила Марковић, саветница за пољопривреду, Амбасада Краљевине Холандије

Божо Јоковић, дир. ЗЗ “ Агро еко воће”, Ариље

Уручујући награде за најбоље пољопривредно газдинство председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић истакао је да је Привредна комора Војводине подржала овај пројекат јер је пољопривреда веома важан сегмент у нашој привреди,она са 10% учествује у укупном БДП- у. За првих седам месеци ове године вредност спољнотрговинске робне размене аграра Републке Србије износила је 4, 4 милијарде евра. Извоз аграрних производа чинио је 17, 7 % укупног извоза Републике Србије у наведеном периоду истакао је Вучуревић.
Фото: Привредна комора Војводине

Најбољем младом пољопривреднику уручена је плакета и ваучер у износу од 300.000 РСД, док су трећепласирани и другопласирани у Избору за најбоље пољопривредно газдинство осим плакета добили ваучере у вредности од 200.000 РСД, односно 300.000 РСД. Победнику Избора припало је пола милиона динара, плакета и златни српски дукат.

Покровитељи Избора за најбоље пољопривредно газдинство и Избора за најбољег младог пољопривредника у РС за 2022. годину су MK Group, НЛБ Комерцијална банка, Agrotech пољопривредне машине, Syngenta, ДДОР осигурање и Unipol Gruppo.

Info-centar popisa stanovništva radi od 15. septembra

 

Преузмите андроид апликацију.