Почетна > Свет
Свет

Из затвора пуштена једна од најпознатијих шпијунки хладног рата

Након више од 20 година из затвора је пуштена Ана Монтес, једна од најпознатијих шпијунки хладног рата које је САД ухватио.
Фото: Pixabay/Jody Davis

Та 65-годишњакиња готово је две деценије шпијунирала за кубанске власти док је радила као аналитичарка у америчкој Одбрамбеној обавештајној агенцији, преноси BBC.

Након што је ухапшена 2001. године, званичници су рекли да је готово у потпуности разоткрила америчке обавештајне операције на острву, док је један казао да је била међу шпијунима који су направили највише штете а које је САД ухватио.

Након хапшења, Монтес је оптужена да је открила идентитете четворице америчких шпијуна и огромне количине поверљивог материјала. Осуђена је на 25 година затвора, а судија који је изрицао пресуду оптужио ју је да је довела у опасност целу нацију.

Међутим, за разлику од других шпијуна високог профила ухваћених током хладног рата, Монтес је, како наводи BBC, била мотивисана идеологијом, а не личним добитком.

Пристала је да ради за кубанску обавештајну службу делимично зато што се противила активностима Реганове администрације у Латинској Америци.

Монтес се готово 20 година, сваких неколико седмица, састајала с кубанским званичницима у ресторанима у Вашингтону те уз то слала шифроване поруке са строго поверљивим подацима путем пејџера.

На крају је ухапшена у септембру 2001. након што су амерички обавештајци добили дојаву да се чини да је један владин запослени уједно и кубански шпијун. Један од агената ФБИ-а рекао је да је изгледала стоички приликом хапшења, наводи BBC.

Монтес ће, по изласку из затвора, бити под надзором пет година након пуштања на слободу те ће бити надзирано њено коришћење интернета.

Такође ће јој бити забрањено да ради за владу или контактира стране агенте без дозволе.

Један од агената ФБИ-а Пит Лап је рекао да мисли да је мало вероватно да ће она покушати поново да успостави контакт с кубанским агентима.

Тај део њеног живота је готов. Учинила је оно што је учинила за њих. Не могу да замислим да би ризиковала своју слободу, казао је Лап.

Где се налази једино сеоско породилиште у Европи?

Преузмите андроид апликацију.