Почетна > Србија
Србија

Из равнице правац до врха

Љубица Дебељачки из Србобрана освојила је највиши врх Европе – Елбрус. Успон је трајао шест дана, а за то време међу екипом је владала војничка дисциплина.
<img src="woman.jpg" alt="woman standing on the rock">
Фото: Pixabay/Free-Photos

Љубица Дебељачки, недавно је прославила тридесет други рођендан, само месец дана након што је освојила Елбрус (5.642 метара), највиши врх Русије и Европе. Утисци су се мало слегли, а како каже, био је то велики изазов за њу. Ова авантура Љубице и њених колега планинара из Београда, трајала је од 17. до 26 јуна.

„Прикључила сам се Београдском клубу планинара који су се спремали за освајање Елбруса, а моје припреме трајале су месец дана. Физички сам била спремна и кренула на узбудљиво путовање. Екипа је била одлична, водич сјајан и захваљујући њему све је прошло како треба. Сам успон је трајао шест дана, а услови на врху били су екстремни. Нисам била уплашена већ јако узбуђена, први пут сам спавала на отвореном. Наша мала екипа је добро сарађивала, били смо упућени једни на друге. Дисциплина је била војничка, што је кључно у таквим ситуацијама“, прича Љубица и истиче да је постала свесна овог подухвата тек када је добила сертификат о успешном успону и освајању Елбруса. Она каже да је планинарење логичан след догађаја, јер је као дете стално камповала.

За више информација о прашумском вилењаку из Браничева прочитајте ОВДЕ.

„Мој тата је био старешина извиђача и стално ме је водио на камповање, тако да сам још као дете волела боравак у природи и шетњу. Када сам одрасла прикључила сам се групи планинара из Сирига и редовно ишла у шетњу и планинарење по Фрушкој гори. Први пут сам се 2015. године у Црној Гори испела на Комове на 2.400 метара, затим у Аустрији на Гросглокнер на 3.798 метара надморске висине“, каже млада Србобранка. Њене амбиције су велике, каже да жели да помера своје границе.

<img src="woman.jpg" alt="woman standing on the rock">
Фото: Pixabay/sergiumarvel

„Енергија је сјајна приликом успона, а посебно када се освоји врх. Емоције су невероватне, нађеш се сам са собом испитујеш и помераш своје границе. Моји апетити су велики и зато имам у плану да освојим још много врхова. Следеће године планирам пут на Монблан, који је за освајање техничи врло захтеван, након тога план ми је освајање Килиманџара“, истиче Љубица.

„За планинарење су увек потребни велики трошкови, и тешко је да било ко од планинара може то сам финансијски да изведе. Захвална сам општини Србобран на финансијској подршци и разумевању“, нагласила је Љубица Дебељачки.

 

Преузмите андроид апликацију.