Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Да ли је цветна декорација данас луксуз?

Цвећарство као део хортикултуре, временом је од обичног узгајања биљака и баштованства, постало много више, али у естетском смислу.
Фото: Pexels/rovenimages.com

Цвећарство које се своди примарно на производњу, а секундарно на трговину и декорацију, прилагодило се данашњици и примат свог производног карактера заменило декоративним.

Цветни дизајн постао је главно обележје једног узгајачког производног објеката па се не треба чудити како у Новом Саду, граду у којем живи око пола милиона грађана, налази се преко 60 различитих цвећара.

Углавном се цвеће, уколико су стамбене јединице – куће, гаји у баштама, а уколико су то ипак зграде и станови, држи у саксијама или на тераси. Међутим са порастом становништва у Новом Саду, потреба за куповином цвећа је очигледно порасла. То наравно није више у традиционалном поимању куповина и гајења цвећа за стамбени простор јер се за такве потребе одлази на неке од новосадских пијаца или у неке од расадника цвећа, којих на општини Нови Сад има десетак – што је и више него довољно, већ сасвим нешто друго.

Цвећаре су наиме, узрок своје популарности достигле почетком овог века, а у Новом Саду задњих неколико година. Узрок томе нису само поклони у виду букета или погребне услуге, то су данас највише цветни аранжмани на велико и цветне декорације за одређене догађаје.

Према речима једне од наших саговрница, која је и власница једне новсадске цвећаре, каже да данас највише прихода доносе управо прославе, односно цвентне декорације за венчања, крштења и рођендане, али и друштвене мреже које све више привлаче клијенте да се одлуче на неке од аранжмана.

„У сезони свадба, од априла до децембра, у току једног месеца се наручује по неколико цветних аранжмана за свадве“, каже наша саговорница. Међутим ту су и све више популарне рођенданске прославе које почињу да парирају свадбама, не још увек по обиму цветног аранжмана, али по броју поруџбина и изгледу засигурно.

Наша друга саговорница наглашава да је цвеће све скупље код добављача и да се осети криза и међу клијентима, поготово у односу на прошлу годину када је број поруџбина био већи.

На инстаграму су нам написали да цене цветних аранжмана зависе од врсте цвећа коју клијенти желе, тако да цене цветних аранжмана иду од 650е – најјефтиније, па навише.

С друге стране, наше саговорнице истичу да проблем са добављачем и цвећем још увек нису имале.

Grad Novi Sad izdvojio osam miliona dinara za kontrolu plodnosti zemljišta

 

 

Преузмите андроид апликацију.