Почетна > Спорт > Фудбал
Фудбал

Ивица Осим добијa улицу и трг у Грацу

Власти града Граца, главног града аустријске покрајине Штајерске, одлучиле су да једну од својих улица и тргова именују по фудбалској легенди, некадашњем тренеру репрезентације бивше Југославије Ивици Осиму.
Фото: WikimediaCommons/Radiofabrik Community Media Association Salzburg

Тиме град жели да ода постхумно признање Осиму за допринос који је дао клубу Штурм Грац и целом региону.

У првом кораку ће трг испред стадиона Штурма носити име у мају преминулог тренера.

У другом кораку ће један део улице Конрад фон Хецендорфер бити преименована у улицу Ивице Осима.

Поред тога ће испред стадиона бити постављена биста прослављеног фудбалског стручњака, уз његов најпознатији цитат „Борба култура? Није уобичајено да се боре културе. Зато су то и културе, зато што не воде ратове“.

Градоначелница Граца Елке Кар истакла је да је Осим био „узор за многе људе“.

Председник Штурма из Граца Кристијан Јаук оценио је да је одлука градских власти сентименталан тренутак за „читаву Штурмову породицу“.

Он је нагласио да је Осим био велики хуманиста, који је заслужио да буде овековечен у граду.

О преименовању трга испред стдиона одлучиће градска скупштина у четвртак, а за преименовање улице скупштина ће добити извештај до краја пролећа идуће године, најавила је градоначелница.

Осим је Штурм Грац предводио до много успеха – две титуле првака Аустрије (1998, 1999.), три у Купу (1996, 1997, 1999.) и три пута је увео Штурм у Лигу шампиона (од 1999. до 2001).

Иначе прослављени фудбалер из Сарајева, током рата на простору бивше Југославије, пронашао је, како је увек говорио, „другу домовину“ у Грацу.

Dibala nije teže povređen, igra za Argentinu

Преузмите андроид апликацију.