Почетна > Бизнис
Бизнис

Италијанско воће највише прскано у ЕУ

Вишегодишњи спор око несавесне и забрињавајуће употребе пестицида у воћњацима јужног Тирола у Италији недавно је добио судски епилог.
Фото: Unsplash/Unsplash+

Проблем је настао када је немачки Институт за заштиту животне средине, еколошка организација која иначе тражи укидање хемијских препарата при третирању биљака до 2035. године, још 2017. јавно критиковао италијанске произвођаче да неумерено користе хемијске препарате у заштити воћњака.

Схвативши ово као атак, око 1.300 воћара покренуло је судски поступак у којем су оптужили институт за клевету и кривотворење података. Али недавно је суђење окончано ослобађајућом пресудом и поруком да су критике на рачун произвођача биле легитимне.

Како је пренео „Агроклуб”, немачки институт убрзо потом јавно je објавио податке из 2017. године који се односе се на 681 воћарску плантажу у Јужном Тиролу и које послују на укупно 3.124 хектара производних површина.

Показују да је од почетка марта те године, до краја септембра, сваки дан извођено третирање. Анализа показује да је у просеку обављено 38 третмана на сваком воћњаку.

Кристина Вогт, једна од ауторки истраживања, навела је да су коришћени бројни пестициди који могу бити опасни по здравље, између осталих глифосат и хлорпирифос метил, који је забрањен.

Cene đubriva niže, ali je za poljoprivrednike i dalje skupo

Преузмите андроид апликацију.