Почетна > Свет
Свет

Италијански уметнички експерти запањени хаосом око Давидове статуе на Флориди

Музеј у Фиренци у којем се налази Микеланђелова статуа Давида позвао је наставнике и ученике из школе на Флориди да посете ту институцију, након хаоса који је настао на часу уметности.
Фото: WikimediaCommons/Commonists

Директорка школе Хоп Караскилу дала је отказ након жалбе на час ликовне културе у шестом разреду на којем је приказана слика статуе, пренео је „BBC“.

Један од родитеља се жалио да је фотографија порнографска. Сесилие Холберг, директорка „Galerije del’Akademia“, сада је упутила позив одељењу да посете тај музеј.

Она је рекла да директорка треба да буде „награђена, а не кажњена“.

„Говорити о ренесанси без приказивања Давида, неоспорне иконе уметности и културе и тог историјског периода, не би имало смисла“, рекла је Холбергова.

Контроверза је почела када је одбор Класичне школе Талахаси у ​​главном граду Флориде извршио притисак на директорку Хоп Караскилу да поднесе оставку након што су се три родитеља пожалила на лекцију која је укључивала фотографију голе мермерне статуе Давида.

Статуа приказује библијског Давида који се бори против Голијата наоружан само својом вером у Бога.

Одбор је наводно тражио оставку Караскилу јер су родитељи тврдили да нису унапред обавештени да ће на часу бити приказана нагост, а један родитељ је статуу назвао „порнографском“.

Због инцидента становници Фиренце и стручњаци за ренесансну уметност остали су у чуду. Давид се сматра ремек-делом италијанске ренесансе и симболом хуманистичких вредности.
Фото: WikimediaCommons/George M. Groutas

Статуа је изложена је у „Galerije del’Akademia“ од 1873. године.

Холберг је изјавила да је зачуђена да неко може да помисли да је статуа Давида порнографска и да то значи не само да не разуме Библију, већ и саму западну културу.

„Не могу да верујем да се то заиста догодило, у почетку сам мислила да је то лажна вест, нешто невероватно и апсурдно“, рекла је она. Према њеним речима, мора се правити разлика између нагости и порнографије.

„Нема ничег порнографског или агресивног у вези са Давидом, он је млад дечак, пастир, који чак ни по Библији није имао разметљиву одећу, већ је желео да брани свој народ оним што је имао“, истакла је Холберг.

Градоначелник Фиренце Дарио Нардела позвао је наставницу која је ученицима показала слику Микеланђеловог Давида да обиђе град и његова уметничка дела.

„Помешати уметност са порнографијом је једноставно смешно“, написао је он на Твитеру и додао да је уметност цивилизација и да они који предају уметност заслужују поштовање.

Traje štrajk koji i dalje drži u blokadi jednu od najvećih francuskih rafinerija

Преузмите андроид апликацију.