Почетна > Свет
Свет

Италијанска премијерка у посети Либији, главне теме енергенти и миграције

Премијерка Италије Ђорђа Мелони данас је у државној посети Либији, а главне теме њених сусрета са званичницима прозападне либијске владе ће бити снабдевање енергентима и миграције, што су приоритети за ЕУ и Италију, преноси АП.
Фото: Танјуг/AP Photo/Gregorio Borgia

Мелони је уз строге безбедносне мере слетела у главни град Либије, Триполи, у друштву министара спољних и унутрашњих послова Италије, Антонија Тајанија и Матеа Пјантедозија, саопштила је канцеларија премијерке Италије.
Очекује се да ће Мелони разговарати са премијером једне од либијских влада Абделом Хамидом Дбеибехом и председником председничког савета Либије Мухамедом Јунизом Менфијем.
Претпоставља се да ће током њене посете италијанска државна компанија Ени потписати уговор вредан 7,35 милијарди евра.
Тај новац ће вероватно бити уложен у два гасна поља у територијалним водама Либије, као што је раније најавио шеф Либијске националне нафтне корпорације Фархат Бенгдара.
Компанија Ени за сада није коментарисала ове наводе.

Присусутво министра унутрашњих послова Италије Пјантедозија сигнализира велико интересовање Италије за проблем миграција из Африке.

Пјантедози је познат као представник тврде линије у приступу према мигрантима који на чамцима хуманитарних организација покушавају да се преко Средоземног мора домогну обала Италије.
Либија је постала чвориште за мигранте из Африке и са Блиског истока који желе да се домогну Европе, а десетине хиљада њих сваке године стигне до Италије.
Мелони је у последње две недеље посетила и Тунис и Алжир, а главни мотив њене северноафричке турнеје је потрага за алтернативним изворима снабдевања природним гасом, који треба да замене гас из Русије.

Završnica predsedničkih izbora u Češkoj, rezultati popodne

Преузмите андроид апликацију.