Почетна > Свет
Свет

Италија: Влада усваја нове мере за сузбијање миграција

Италијанска влада састала се данас да би усвојила нове мере за сузбијање миграција након што је поново повећан прилив миграната из Туниса на јужно италијанско острво Лампедуза.
Фото: Pixabay/juliacasado1

Италијанска премијерка Ђорђа Мелони рекла је да ће се мере владе фокусирати на мигранте који не испуњавају услове за азил и који ће бити враћени у своје матичне земље.

План је да се продужи трајање притвора за такве особе на максимално 18 месеци у земљама ЕУ, као и да се повећа број притворских центара у којима ће бити задржани док не буду враћени јер су капацитети у Италији недовољни, пренео је АП.

Мелони је најавила увођење „ванредних мера“ након што је на Лампедузу, која је ближа Тунису него италијанском копну, прошле седмице дошло 11.600 миграната.

Мелони је позвала на поморску блокаду северне Африке да би се спречили кријумчари да бродовима превозе мигранте преко Медитерана.

Мелони је посредовала у потписивању споразума између Европске комисије и Владе Туниса којим је обећана економска помоћ тој земљи у замену за помоћ у спречавању миграција.

Мелони је у недељу посетила Лампедузу са председницом Европске комисије (ЕК) Урсулом фон дер Лајен која је изнела план од 10 тачака који укључује обећање подршке за спречавање кретања кријумчарских бродова успостављањем оперативних партнерстава са транзитним и земљама порекла.

ЕК није искључила могућност да се размотри увођење поморске блокаде, што је предложила Италија, рекла је данас портпарол Комисије Анита Хипер.

EU se sprema za raspravu oko 12. paketa sankcija Rusiji

Преузмите андроид апликацију.