Почетна > Свет
Свет

Италија: Обележена пета годишњица рушења моста у Ђенови

Италија је данас комеморацијом обележила пету годишњицу рушења моста Моранди у Ђенови када је погинуло 43 људи, а званичници су упозорили да је то био драстичан пример немара изазваног похлепом.
FILE – A view of the collapsed Morandi highway bridge in Genoa, Italy, Friday, Aug. 17, 2018. On Monday, Aug. 14, 2023, Italy marked the fifth anniversary of the collapse of Genoa’s Morandi Bridge with a minute of silence and demands for justice for the 43 people killed in what authorities say was an example of greed-fueled negligence. (AP Photo/Gregorio Borgia, File)

Министар инфраструктуре Матео Салвини је на комеморацији рекао рођацима жртава и локалном становништву Ђенове да људи који су страдали на мосту нису били жртве поплава или природне непогоде, већ да су били „жртве похлепе људи који нису радили свој посао“, пренела је агенција АП.

Фото: Танјуг/AP Photo/Antonio Calanni, File

Огроман део моста Моранди срушио се током олује 14. августа 2018. у тренутку док је био пун аутомобила од којих су многи пали у реку.

Прошле године, на суђењу се нашло 58 особа које су биле оптужене за убиство из нехата као и по другим тачкама.

Међу оптуженима су били, између осталих, бивши директори као и технички експерти компаније која је управљала мостом, као и некадашњи званичници Салвинијевог министарства.

Тужилаштво је навело да су оптужени знали да постоји ризик од рушења моста, изградјеног 60-их година прошлог века, али да добар део средстава издвојених за његово одржавање није утрошен у ту сврху.

Robotaksi napravio kolaps, automobili bez vozača blokirali puteve u San Francisku (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.