Почетна > Свет
Свет

Италија ће примити више од 500 миграната са два спасилачка брода

Италија је данас пристала да прими више од 500 миграната са два спасилачка брода код своје обале, након што је још један брод са 33 мигранта пристао током ноћи на јужном италијанском острву Лампедузи.
Фото: Танјуг/AP/J.M Fernandez

Лекарима без граница (МСФ) који управљају Гео Баренцовим бродом на којем се налази 248 миграната речено је да крену ка луци Салерно на југу Италије, саопштио је МСФ.

Они су навели да ће бити потребно више од 24 часа да стигну тамо са своје садашње локације код источне обале Сицилије, али су поздравили одлуку.

Италијански медији пренели су да ће Хуманити 1, другом броду који води хуманитарна организација СОС Хуманити бити дозвољено да пристане у луци Бари, у југоисточном региону Пуље.

На броду се налази 261 особа, укључујући око 30 жена, од којих су неке трудне и преко 90 малолетних лица, већином без пратње.

Мигранти на броду који је пристао на Лампедузи спасени су из малог дрвеног чамца у Средоземном мору два дана раније и пребачени на спасилачки брод Луи Мишел.

„Како се време опасно погоршавало, дозвола за улазак на Лампедузу стигла је у последњем тренутку“, навели су оператери Луи Мишела на Твитеру.

Говорећи на маргинама самита Европа-Медитеран у шпанском граду Аликантеу, италијански министар иностраних послова Антонио Тајани рекао је да је „сваки случај јединствен“ мислећи на бродове невладиних организација.

Он је потврдио да ће најмање један брод пристати у Салерну.

Savet bezbednosti UN izuzeo humanitarnu pomoć od sankcija

Преузмите андроид апликацију.