Почетна > Србија
Србија

IT компаније могу да прошире своје пословање и на Шумадију

Један од највећих технолошко-индустријских паркова у Европи, MIND Park у Крагујевцу угостио је велики број, како домаћих, тако и међународних IT фирми, са циљем да прошири своје капацитете. Кроз заједничку сарадњу државе, привреде и универзитета повећава се и конкурентност на иностраном тржишту, што показује и стопа раста извоза IT услуга од 25 одсто до 30 одсто сваке године.
Фото: Pixabay/RoonZ-nl

Идеја првог MIND Hackathon је да се MIND Park у Крагујевцу представи и као место које није профилисано само за индустрију шинских возила. IT компаније, како домаће тако и стране, могу да прошире своје пословање и на Шумадију.

„Ово је један корак где хоћемо да покажемо да смо отворени за компаније из IT индустрије са једне стране, а са друге стране да нашим студентима, младим људима из окружења који студирају област IT да дамо могућност да остану и да раде и у Шумадији“, каже Дарко Ђорић, извршни директор Milanović Industries group.

„Сматрамо да постоји шанса и велики потенцијал оваквог једног парка , а наравно у наредном периоду ћемо разматрати о могућности и доласка Vege IT у Крагујевац и отварању наших канцеларија“, каже Станислав Грујић, технички директор Vega IT.

У MIND Parku тренутно послује десетак компанија, а запослено је око 1 500 људи. Због развоја IT сектора у MIND групацији направљен је и Data centar за складиштење података.

Циљ је да MIND Park наредних година постане и Научно-технолошки центар Шумадије, а сам развој информационих-технологија почиваће на младим људима и сарадњи са универзитетом у Крагујевцу.