Почетна > Свет
Свет

Истраживање: Заокрет након Брегзита – Британци желе ближи однос са ЕУ

Скоро двоструко више бирача у Великој Британији сада верује да су блиски односи са Европском унијом важнији за мир, просперитет и безбедност од веза са САД, показује нова велика студија о ставовима након Брегзита.
Фото: Танјуг/Alessandra Tarantino

Извештај, заснован на опсежним анкетама и разговорима са групама људи свих уверења о Брегзиту, открива да ставови према ЕУ постају повољнији у низу политичких области и да је читава дебата о Брегзиту сада далеко мање токсична и прагматичнија, пренео је „Гардијан“.

Ово ће, кажу њени аутори, потенцијалној лабуристичкој влади дати „простор и дозволу“ да ради на ближим везама, посебно по питањима трговине, безбедности и одбране, за шта се сада изјашњава већина јавности.

Извештај независног истраживачког центра „Будућност Британије“ открио је да би 52 одсто јавности сада желело да Велика Британија има ближи однос са ЕУ, док само 12 процената сматра да би требало да буде дистанциранија, а 27 процената је за одржавање статуса кво.

На питање који однос сматрају најважнијим за мир, просперитет и стабилност, скоро половина испитаника (48 процената) је на прво место ставила ЕУ, изнад САД (27 одсто) и Комонвелта (25 процената).

Како расту докази о економској штети коју је Брегзит нанео Великој Британији, истраживање је показало да 61 одсто људи сада фаворизује ближу сарадњу у трговини и науци и истраживању са ЕУ.

Око 68 процената подржава ближу сарадњу у борби против криминала и тероризма, 57 одсто подржава сарадњу када је реч о  царинским аранжманима, а 57 процената када је реч о међународном здрављу.

На питање за мишљење о одлуци о изласку Британије из ЕУ, 49 одсто испитаника је навело да је било погрешно отићи, 36 процената да је било исправно отићи, а 15 одсто није знало одговор на то питање.

Истраживање је укључивало репрезентативан узорак од више од 2.000 људи, као и низ разговора са групама људима у Лондону, Питербороу и Стокпорту.

 

Filipini osuđuju akcije Kine protiv ribarskih brodova u Južnom kineskom moru

Преузмите андроид апликацију.