Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Истраживање показало: Због ових кућних послова се највише парова свађа

Ко је измислио кућне послове, пита се свако од нас. Они су проклетство нашег постојања. С њима никад ниси завршио, нема им краја, а веома често бивају разлог за крај љубавне приче.
Фото: Pexels/Rdne Stock project

Чим извадите канту за смеће, она се поновно почиње пунити, а чим оперете посуђе, накупља се још више. Стога, није ни чудо да су многи фрустрирани својим партнерима када се провлаче с кућаним пословима или их не раде добро.Једна од шест особа изјавила је да би раскинула везу с другом особом због кућних послова. Постотак је био виши међу особама у доби од 18 до 25 година (31%) у поређењу с особама у доби од 35 до 44 године (21%), према истраживању на 1.500 Британаца.

А који послови узрокују највише свађа међу паровима?

Невероватних 55 одсто Британаца рекло је да је генерално поспремање куће главна тачка проблема. Прање посуђа био је следећи главни узрок свађа 35 одсто Британаца који су рекли да рибање тањира узрокује много проблема.

Чишћење -а и вађење канти за смеће заузели су треће место, изазивајући свађе код 30 одсто парова. А није ни чудо што се парови свађају. Засебна студија у „Journal of Family Psychology“ открила је да поспремање кад се вратите кући након дугог дана заправо спречава тело да смањи ниво кортизола (хормона стреса) због чега се можемо осећати нервозно.

Према другој анкети коју је спровео „Hammond’s Fitted Furniture“, у којој је учествовало 2.000 Британаца, ту фрустрацију због кућних послова највише осећају жене, а њих 54 одсто верује да се оне брину за све кућне послове. То потврђује најновија анкета коју је спровео „Tapi Carpets & Floors“, која је показала да једна од три жена не верује да су послови равномерно расподељени.

Међутим, 38 одсто мушкараца не слаже се с тим и верују да они раде једнако као и њихове жене. Остали кућни послови који узрокују сукобе су рибање каде, усисавање, чишћење туша те пуњење и пражњење машине за судове.

Топ десет кућних послова који узрокују свађе:

Генерално спремање – 55%
Прање посуђа – 35%
Чишћење тоалета – 30%
Изношење канти – 30%
Чишћење купатила – 24%
Усисавање – 22%
Чишћење туша – 22%
Пуњење и пражњење машине за судове – 20%
Прање веша – 20%
Мењање постељине – 20%

Шта саветује терапеут за везе

Заправо није само врста кућног посла оно што изазива свађу, један од 10 Британаца рекао је да свађа почиње када се одлучује о томе како поделити кућне послове. Невероватних 60 одсто Британаца признаје да се свађају са својим партнером око кућних послова. Терапеуткиња за везе и секс Георгина Вас дала је неколико савета о томе како приступити теми кућних послова с ​​партнером.

Она је изјавила следеће:

– Не постоји одређена формула о томе како би требало поделити послове и то ће варирати зависно од потреба и заједничке визије о томе како идеално домаћинство изгледа за сваки пар. Ако се осећате као да радите већину посла, а ваша друга половица не помаже, саветовала бих свима да разговарају са својим партнером и виде можете ли се обоје посветити циљу уравнотежења својих обавеза.

Терапеут саветује да би од помоћи могло бити да направите списак послова које морате обавити и избацити оне који нису потребни, а потом и да допустите партнеру да овлада вештинама, уз много стрпљења јер нове навике захтевају време и труд.

Свађа око кућних послова покреће много тема у односу мушкарца и жене – од идеја о родним улогама и вредностима до начина на који показујемо захвалност и комуницирамо с другима. А разговор и организација су лековити.

Stvari koje nikada ne bi trebalo da radite tokom punog meseca

Преузмите андроид апликацију.