Почетна > Бизнис
Бизнис Србија

Истраживање ПКС: Српске компаније виде ЕУ као једини правац

Челници око 80 одсто компанија у Србији сматрају да би било какво погоршање економских односа са ЕУ имало негативан утицај на њихово пословање, наводи се у истраживању Привредне коморе Србије.
пкс
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Истраживање ПКС, које је достављено Танјугу, показује да је огроман број компанија у Србији врло јасан по питању будућих односа са ЕУ.

“Готово у један глас кажу – било какво погоршање односа Србије и ЕУ негативно би утицало на пословање, што би довело до смањења нових инвестиција и броја запослених”, наводе из ПКС.

У истраживању је учествовало око 1.000 компанија и 80 одсто њих сматра да би им послови са ЕУ били отежани у случају било каквог нарушавања начина пословања са европским блоком, било да је реч о суспензији Споразума о слободној трговини, даљем повећању каматних стопа, смањењу кредитног рејтинга земље у случају политичке и економске нестабилности или укидања безвизног режима за грађане Србије.

Колико је за компаније у Србији тржиште ЕУ значајно говори и податак да је за 35 одсто фирми “ЕУ значајно извозно тржиште”, док 50 одсто фирми у Србији има “значајан увоз са тржишта ЕУ неопходан за пословање”, наводи се у истраживању ПКС.

Како је наведнео, око 370.000 грађана Србије ради у српским компанијама које сарађују са ЕУ, а сваког месеца држава од њихових плата добије близу 17 милијарди динара.

Статистички подаци показују да, уколико би се у случају погоршања економских односа са ЕУ број запослених у овим фирмама смањио само за 10 одсто, то би буџет Србије оставило без 1,7 милијарди месечно, колико данас износе плате за око 16.000 учитеља и наставника или за 14.000 медицинског особља.

Притом, овде није урачунат и пад продаје робе на домаћем тржишту који би се догодио у случају да само 37.000 запослених у компанија које извозе у ЕУ остане без посла.

Како се наводи, неизвесност у погледу политичке ситуације у Европи један је од највећих ризика у пословању у 2023. години.

Додаје се да пре годину дана ова бојазан није постојала код компанија, а данас чак 15 одсто компанија ситуацију у ЕУ види као кључан проблем.

Главни ризици пословања и даље су смањење домаће тражње (29 одсто) и цене енергената (20 одсто), ликвидност (17 одсто).

Укупан број компанија у Србији које извозе, њих 17.700 запошљавају око 675.000 радника, кажу у ПКС.

Tanasković: Spremni smo za prolećnu setvu, do kraja marta isplaćujemo sva potraživanja

Преузмите андроид апликацију.