Почетна > Свет
Свет

Истраживање из Беча о климатским променама и несташицама воде

Познато је да климатске промене утичу на циркулисање воде на нашој планети. Међутим нове анализе показују да климатске промене могу довести до локалних несташица воде у још већој мери него што се до сада претпостављало.
Фото: Unsplash/Herbert Goetsch

Анализе које је спровео Проф. Гинтер Блешл са Техничког универзитета у Бечу откривају да су досадашњи модели за процену утицаја климатских промена систематски потцењивали колико је доступност воде осетљива на одређене климатске параметре.

Климатске промене мењају глобалну циркулацију ваздуха што утиче на падавине и испаравање у многим деловима света и даље на доступност воде. Развијање једноставног модела који се може применити на израчунавање оваквих односа било где у свету је тешко могуће.

Гинтер Блешл је сарађивао са колегама из Кине, Аустралије, САД и Саудијске Арабије како би прикупио и анализирао што више податак о сливовима из целог света. Обухваћено је више од 9.500 таквих области.

„Наша анализа се не заснива на моделу него на стварним мерењима“, објашњава Блешл.

„Климатолошка заједница јако добро разуме утицаје климатских промена на атмосферу. Међутим какве су
локалне последице по реке и доступност воде то спада у област хидрологије. Како спољашњи параметри утичу на водни биланс се разликује од места до места, а локална вегетација игра веома значајну улогу“, додаје Блешл.

Резултати истраживања научног тима Гинтера Блешла показују да је опасност од климатских промена по
снабдевање водом у многим деловима света већа него што се до сада процењивало. Знатно већи ризик до
2050. године се пре свега предвиђа за Африку, Аустралију и Северну Америку.

Beču nedostaje kvalifikovana radna snaga

 

Преузмите андроид апликацију.