Почетна > Бизнис
Бизнис

Истрага у Конгресу: Несташица млечне формуле за бебе у САД

САД се данима суочавају с несташицом млечне формуле за бебе на националном нивоу.
Фото: pexels/sarah-chai

Због тога је Одбор за надзор владе Представничког дома Конгреса саопштио да планира да истражи рад четири највећа произвођача формуле и установи како се може повећати производња.

„Несташица формуле за бебе је криза за америчке породице“, саопштио је одбор на Твитеру, како преноси Глас Америке.

У међувремену је порасло интересовање за банке млека, мајке су понудиле да донирају своје млеко, а очајни родитељи траже помоћ државе да би могли да нахране децу, јавио је АП.

Родитељима се саветује да разговарају са својим педијатрима или назову локалне банке хране, као и да обиђу мање продавнице и апотеке које можда још имају залихе и када велики ланци остану без формуле.

Чланица Представничког дома Керолајн Малони, која је на челу одбора, упутила је писма компанијама Абот, Мид Џонсон, Нестле и Периго, тражећи информације о несташици формуле, пренела је мрежа Еј-Би-Си Њуз (ABC News).

„Национална несташица формуле је претња здрављу и економској безбедности беба и породица у заједницама широм земље – посебно онима са мањим примањима који историјски трпе неједнаки положај у здравству, укључујући и неизвесност у погледу хране“, наводи се у писму.

Проблеми су, како подсећа Глас Америке, почели још прошле године, када је пандемија ковида-19 довела до поремећаја у раду, транспорту и приступу сировинама.

Инвентар је додатно смањен пошто су неки родитељи нагомилали формулу за време пандемије. Затим је у фебруару ове године, компанија Абот повукла из продаје неколико главних брендова формуле у праху, и затворила фабрику у Мичигену после жалби да су четири бебе имале бактеријске инфекције пошто су храњене формулом из те фабрике.

Несташици и даље доприносе проблеми у ланцу снабдевања и висока инфлација, због чега тренутно у продавницама недостаје око 40% производа са формулом за бебе на националном нивоу, према подацима фирме Дејтасембли.

Мање од половине беба рођених у САД се храни искључиво мајчиним млеком током прва три месеца живота, показују подаци Центара за контролу и превенцију болести.

Амерички председник Џозеф Бајден у четвртак се састао са произвођачима и дистрибутерима формуле за бебе, позивајући их да учине све што могу да би породице могле да дођу до формуле.

Неки произвођачи већ недељама повећавају производњу а званицници се такоде фокусирају на то како да брже доставе формулу до продавница, изјавио је Брајан Дис, директор Економског савета Беле куће.

Здравствени регулатори су недавно најавили неколико корака да се повећају залихе формуле, укључујући и бржи увоз формуле из иностранства. 98% формуле за бебе која се користи у САД производи се у самој земљи.

Председник Бајден такође је позвао Федералну трговинску комисију да истражи извештаје о вештачком подизању цена.

Још два одбора Представничког дома најавила су да ће одржати претресе поводом несташице формуле.

Rusija od danas obustavlja isporuku struje Finskoj

 

Преузмите андроид апликацију.