Почетна > Свет
Свет

Историјски договор на самиту о клими – оснива се фонд за сиромашне земље погођене климатским променама

На самиту о клими КОП 27 усвојен је споразум који подразумева оснивање фонда којим ће се помоћи сиромашним земљама које су погођене катастрофама проузрокованим климатским променама.
Фото: Pixabay/orlovaillustration

Сенку на самит баца то што није учињено ништа како би се интензивније ухватило укоштац са узрочницима климатских промена, односно са емисијама карбон-диоксида.

Аплауз се пред зору проломио салом на самиту КОП 27, означивши крај преговора који су трајали целу ноћ.

Готово 200 земаља постигло је историјски договор о оснивању фонда за земље највише погођене климатским променама, тзв. фонд за „губитак и штету“. Реч је о сиромашним земљама које се директно суочавају са последицама климатских промена, попут олуја и поплава.

Неке од тежих одлука у вези са осниваањем фонда требало би, ипак, да се донесу тек наредне године, када ће се основати „транзициони комитет“, а који треба да да препоруке земљама које ће се потом усвојити на самиту наредне године, КОП 28 у новембру.

Те препоруке тицале би се „идентификовања и проширења извора финансирања“, односно дале би одговор на мучно питање – које земље треба да уплате новац у нови фонд.

Током двонедељног самита у Шарм ел Шеику доминирали су позиви земаља у развоју да се оснује такав фонд, због чега је и померен предвиђен рок за разговоре, који је требало да се заврше још у петак.

Двонедељни самит је виђен као својеврсни испит којим се тестирала одлучност земаља да се боре против климатских промена, у тренутку када букти рат на истоку Европе, а превирања на енергетском тржишту и инфлација заузимају централна места у медијима.

Египат, који је председавао самитом, обећао је да ће се борити за сиромашне земље које су у тешкој ситуацији услед глобалног загревања, за које су махом одговорне богате, индустријализоване нације.

Тимерманс: Није начињен довољни напор

Иако је договорено да се оснује фонд, сенку на самит је бацило то што се неће предузети значајнији кораци када је реч о смањењу емисија угљен-диоксида.

Комесар Европске уније за климатске промене Франс Тимерманс изјавио је да постигнути споразум није довоља.

„Ово је деценија у којој мора да се направи кључан помак, или идемо назад. Међутим, оно што је договорено, није довољно да се направи корак напред за људе и планету. Није начињен довољан напор којим би се предвидело да главни емитери убрзају свој рад на смањењу штетних гасова“, рекао је Тимерманс.

Turska osudila lansiranje rakete Severne Koreje

Преузмите андроид апликацију.