Почетна > Бизнис
Бизнис

Испитивање пољопривредног земљишта

Пољопривредна продуктивност зависи од квалитета пољопривредног земљишта, а испитивање земљишта може благовремено пријавити проблем у условима раста усева.
Foto: Pixabay/Katya_Ershova

Редовно тестирање земљишта је на крају важно не само за узгајиваче, већ може пружити драгоцене увиде на терену свим актерима у агробизнису, укључујући агро-задруге, осигуравајуће куће, банке, трговце робом… Ипак, одређене лабораторије описују само тренутна својства терена. Дакле, док анализирате резултате испитивања тла за одлуке о побољшању терена, боље је комбиновати лабораторијске извештаје са историјским подацима из анализе сателитских снимака.

Шта је испитивање тла?

То је анализа пољопривредног земљишта за више параметара као што су хемијски садржај, токсичност, Ph ниво, салинитет, итд. Такви тестови такође пружају информације о хемијској контаминацији, садржају хумуса или органских материја, електричној проводљивости, капацитету измене катјона и другим физичким и хемијска својства.

Врсте испитивања тла

Врста анализе зависи од истражених компоненти или својстава терена који могу имати благотворан или негативан утицај на развој усева. Најчешће коришћени типови анализирају и мере:

Садржај минерала,
Ph ниво,
Влажност земљишта,
Салинитет,
Пестициди и хемијска контаминација,
Структура и текстура
Испитивање хранљивих материја у земљишту

Вредне информације о садржају хранљивих материја омогућавају прецизно ђубрење како би се подржале потребе биљака у оквиру имплементације прецизне пољопривреде. Због тога је хемијски тест за хранљиве материје у земљишту најчешћи.

Пре свега, испитивања земљишта показују садржај азота (N), фосфора (P) и калијума (К), који су најважнији хранљиви састојци за усеве. Секундарне хранљиве материје које треба испитати су калцијум (Ca), сумпор (S) и магнезијум (Mg). Проширени тест такође укључује мање елементе као што су гвожђе (Fe), манган (Mg), бор (B), молибден (Mo) и други.

Да би се тестирао садржај хранљивих материја у земљишту, узорак се додаје у раствор екстрактанта и меша (обично мућкањем). Затим се течни садржај филтрира и анализира на присуство и концентрације хемијских елемената (конвертује у суву материју). Добијени број је индекс испитивања тла.

Foto: Pixabay/fotos1992
Како тестирати тло?

Урадите то сами са специјалним прибором. Пошаљите узорке на професионалну анализу у државну или приватну лабораторију. Процедуре испитивања тла у неким локалним лабораторијама су бесплатне, цела процедура обично траје неколико недеља.
Како узети узорке тла за тестирање?

Анализа пољопривредног земљишта пружа неопходне информације за исправан третман поља, али прецизност резултата зависи од тачног узорковања. Основне методе узорковања земљишта заснивају се на мрежама и зонама.

Узорковање мрежом

Ова метода се заснива на једнако распоређеним мрежама. Што је мрежа мања, резултат је тачнији. Што је већа мрежа, потребно је више подузорака. На пример, ћелија са мрежом од једног јутра захтева најмање пет подузорака, док за решетке од пет јутара треба прикупити до десет подузорака. Мрежно узорковање тла даје просторне информације о терену, али не узима у обзир варијабилност тла.

Зонско узорковање тла

Овај метод предлаже узимање просечних узорака из сваке зоне поља. Поље је подељено на зоне на основу мапа усева или типа земљишта. Свака зона има сличне услове, тако да број и величина зона зависе од њихове варијабилности. Обично се величине крећу од два до десет хектара. Што је зона већа, потребно је више сонди за испитивање тла (најмање пет подузорака за сваку зону, два подузорка по хектару).

Агрономско испитивање тла даје детаљне информације о здрављу поља, али неколико извора података може пружити још бољи увид. Овде је посебно корисна функција зонирања коришћењем сателита. Мапе, засноване на сателитима на платформи показују варијабилност поља кроз индексе вегетације, помажући да се прецизније оцртају различите зоне за узорковање. Таква комбинација помаже у доношењу одлука о неопходним хемијским елементима у зависности не само од стања вегетације већ и од специфичних својстава сваке зоне.

Колико често треба тестирати пољопривредно земљиште?

Препоручена учесталост узорковања земљишта је две или три године у истом сезонском периоду. У случају интензивног узгоја, узорковање се мора вршити сваке године.

Špigl: Nemačka vlada će nacionalizovati kompaniju Sefe

 

Преузмите андроид апликацију.