Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Искористите витамине и минерале: Које поврће се кува, а које не?

Поврће је богато антиоксидансима, а они се приликом кувања уништавају. У наставку текста прочитајте које поврће би требало да се термички обрађује, а које не.
Фото: Pexels/Maarten van den Heuvel

Познато је да сирово поврће има различите нутритивне материје од куваног. Ако знате које кувати, а које не, то вам може помоћи у оптимизацији количине витамина, минерала и антиоксиданса које тело апсорбује.

Поврће је богато витаминима и минералима. Витамини у поврћу категоришу се као они топиви у мастима и топиви у води. Витамини топиви у мастима, који укључују витамине А, Д, Е и К, стабилнији су, док су витамини топиви у води, као што су витамин Ц и Б осетљивији на кување и тако се губе.

Зато се често препоручује да неке врсте поврћа једете сирово како би искористили већину нутритивних састојака из њих. Поврће је такође богато антиоксидансима, а они се у неком поврћу приликом кувања уништавају, а у некима постају биорасположиви. То значи да тело боље апсорбује хранљиве материје из њих. Начин кувања такође игра улогу у опстанку минерала и антиоксиданса.

Поврће које је здравије јести сирово

Поврће богато витамином Ц попут спанаћа и зелене салате најбоље утичу на здравље када се једу сирови. Код њих кување смањује удео витамина Ц. Такође, кељ и грашак је здравије јести сиров.

Поврће богато антиоксидансима, које је такође здравије јести сирово, су бели лук, корен першуна и празилук, а од зачина зелени бибер у зрну.

Поврће које је боље јести кувано

Постоји поврће чији се антиоксиданси боље апсорбују у телу када се претходно скувају. Како би искористили све хранљиве материје, скувајте шаргарепу, бели и слатки кромпир, шпароге, цвеклу и карфиол.

Кување има и позитивно дејство на бољу апсорпцију бета каротена у поврћу попут шаргарепе, слатког кромпира, тиквица и бундеве.

Поврће кувајте пажљиво

Наравно, јести кувано поврће је боље него да га уопште не једете. Ако сирово поврће није за вас или једноставно радије једете кувано, максимално искористите хранљиве материје. Кувајте их довољно да омекшају, али не предуго да постане кашасто.

“Gladne oči”: Kako gledanje fotografija hrane može sprečiti prejedanje

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке