Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Искористите отворено, а непопијено вино у кухињи

Сомелијерске препоруке помоћи ће вам да искористите предност комбиновања вина са воћем и неким другим састојцима и не баците га.

Често се свима дешава да отворе флашу омиљеног вина, али да попију само чашу или две. Онда ставите плутани чеп, вратити вино у фрижидер, узмете после више дана и свакако приметите да је изгубило свежину и променило свој јасни децентни укус иако се није покварило. Можда ћете га, у оправданом страху од тровања, и просути.

Фото: Unsplash/Kevin Kelly

Ево неких сомелијерских препорука како да искористите предност вина да се добро комбинује са воћем и неким другим састојцима и не баците га, а истовремено направите ужитак себи и својим пријатељима.

Како да чувате преостало вино и колико сме да стоји након отварања

Ако не попијете читаву боцу вина одједном, преостало ће у њој бити изложено ваздуху и оксидирати. Значајно ће променити укус ка „устајалом и изгорелом“, а можда ће се и покварити. Процес оксидације се успорава херметичким затварањем чепом од плуте и држањем у фрижидеру, али неће се зауставити.

Бела и ружичаста (rose) вина би требало да су безбедна за коришћење и након два-три дана стајања у фрижидеру, а црвена од три до пет дана, такође, обавезно у фрижидеру.

Направите домаћи BBQ сос
Фото: Unsplash/Z grills Australia

Један од омиљених начина светских кувара да искористе преостало вино је прављење прелива за гриловано месо. Препоручује се коришћење свих сувих, стоних црвених вина. Додајте му мало вишања и имаћете фантастичан, деликатесан прелив који ће печењем месо учинити неупоредиво укуснијим.

Најбоље је да у мању шерпу најпре ставите вино да проври, нека то буде на средњој до јакој ватри. Када половина вина испари, додајте вишње и још мало држите на шпорету, а затим, на неких пет минута пошто почнете са печењем меса, добро га премажите својим домаћим сосом. По жељи, ставите мало чилија.

Необичан додатак салатама
Фото: Pexels/Valeria Boltneva

У време сезонског воћа и поврћа, прављење салата даје невероватне могућности комбиновања. Слане зелене салате, попут руколе, спанаћа или обичне зелене путерице, много су боље ако добију мало слаткоће, а суво вино је одличан начин за то.

Пре него што у неку од уобичајено спремљених салата убаците суво грожђе, суве трешње или суве смокве, рехидрирајте их у сувом белом вину. Нека воће у њему стоји преко ноћи, ако је могуће, али ће бити довољно и само неки сат.

Остаци вина у компотима и џемовима

У свој стандардни рецепт за џем ставите део вина (једну количину вина, две количине воде). На умереној ватри у шерпи лагано кувајте док се шећер не раствори, количина вина смањи, односно скува, а маса почне да се згушњава. Затим додаје воће и кувајте на средњој ватри од пет до 10 минута, тако да воће може да се карамелизује, а да задржи текстуру и облик.

Фото: Unsplash/Visual stories Micheile

На сличан начин правите и компоте, без додатка шећера и са краћим временом кувања. Уживаћете у обиљу побољшаног, другачијег укуса.

Динстање меса са вином

Стручњаци који се баве храном, додавање вина у подлоге за припремање сматрају једном од омиљених употреба у кухињи.
Динстање свињетине или телетине са вином и зачинским биљем, припремање пасте и додавање у парадајз сос, само су неки од предлога у којима, практично, не можете да погрешите, а егзотичан укус је загарантован.

Фото: Pexels/Olga Lioncat
Направите летњу или зимску сангрију

Остатке омиљеног сезонског воћа убаците у справу за сецкање, додајте зачинско биље попут босиљка, нане или рузмарина и дробљеног леда, и добићете своју домаћу сангрију која је фантастично освежавајуће летње пиће. Сличан напитак можете да правите и зими, а уместо леда, у остатке црвеног вина додајте топлу чоколаду.

Фото: Unsplash/Alexander Schimmeck

Конзумирање вина је свакако угодније за сва чула ако је добро расхлађено. Када су високе температуре, често се у жељи да се вино расхлади у њега стави и више коцкица леда, што онда при топљењу вино значајно разблажи. Двоструку корист можете добити ако остатке розе или црвеног вина замрзнете у коцкице. У сваку коцкицу можете да додате и по цветић или листић неке зачинске биљке, што ће дати и естетски ефекат. У посуду за лед сипајте две трећине вина и једну трећину воде и заледите.

 

Da li je vino dobro za naše zdravlje?

Преузмите андроид апликацију.