Почетна > Свет
Свет

ИСИС преузео одговорност за самоубилачки напад на североистоку Авганистана

Терористичка Исламска држава преузела је одговорност за самоубилачки напад који се недавно догодио на североистоку Авганистана, у којем је убијено најмање 13 људи, а рањено још 30, пренео је АП.
Фото: Танјуг/AP/Felipe Dana

У изјави објављеној у петак, подружница Исламске државе, позната као ИСИС у покрајини Корасан, рекла је да је нападач циљао комеморативни скуп у близини џамије Набави у граду Фаизабад у покрајини Бадахшан у четвртак.

Терористичка група је објавила да је било више жртава него што је то саопштила талибанска влада у Кабулу. Према тврдњама Исламске државе, убијено је најмање 20 високих талибанских званичника и рањено више од 50.

Комеморација је била у част Нисара Ахмада Ахмадија, заменика гувернера у Бадахшану, који је убијен у уторак у Фаизабаду.

За тај напад, у којем је убијен и возач заменика гувернера, а рањено 10 људи, одговорност је такође преузео ИСИС.
Бивши талибански полицијски званичник је био међу убијенима у експлозији на комеморативном скупу, рекао је портпарол талибанске полиције, Абдул Нафи Такор.

Исламска држава је појачала нападе у Авганистану откако су талибани преузели земљу у августу 2021. године, након повлачења америчких и НАТО трупа.

Катар: Преговори о Авганистану почели без талибана

Преузмите андроид апликацију.