Почетна > Свет
Свет

Иран забранио искусним инспекторима ИАЕА приступ постројењима

Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) саопштила је да ју је Иран обавестио о својој одлуци да не дозволи да инспектори ИАЕА приступе његовим нуклеарним постројењима.
иран
Фото: Танјуг/AP Photo/Seth Wenig

Шеф ИАЕА Рафаел Гроси рекао је да је Иран повукао “именовање неколико искусних агената ИАЕА“, и да им је забранио да учествују у надгледању иранског нуклеарног програма, преноси АП.

“Снажно осуђујем ову несразмерну и једнострано донету одлуку без преседана. Она представља непотребан ударац ионако затегнутим односима између ИАЕА и Ирана“, рекао је Гроси.

Шеф ИАЕА је додао да без ефикасне сарадње, неће бити ни поверења.

“Без присуства инспектора, агенција неће моћи ефикасно да пружа кредибилна уверења да су нуклеарни материјал и активности у Ирану мирољубиве природе“, рекао је Гроси.

Иранско Министарство спољних послова је саопштило да одлука о забрани праћења програма представља одговор на “покушај САД и три европске земље да злоупотребе ИАЕА у сопствене политичке сврхе“.

“Иран је раније упозоравао на последице оваквих политичких злоупотреба“, поручио је портпарол иранског министарства Насер Канани.

ИАЕА је известила раније овог месеца да је Иран успорио темпо којим обогаћује уранијум на нивое који су скоро на нивоу атомског оружја, што је виђено као знак да Техеран покушава да ублажи тензије након година напетости између Ирана и САД.

Pašinjan: Jermenija ne menja kurs spoljne politike

Преузмите андроид апликацију.