Почетна > Бизнис
Бизнис

Иран у децембру извезао највише сирове нафте од 2019.

Иран је у децембру 2022 извезао просечно 1,137 милиона барела сирове нафте дневно, што представља повећање од просечно 42,000 барела дневно у новембру прошле године, што је рекордан извоз од 2019. године, саопштила је данас енергетска консултантска кућа СВБ из Вашингтона.
Фото: Unsplash/David Thielen

До повећања је дошло упркос америчким санкцијама, које је та земља увела због повећаних испорука у Кину и Венецуелу, преноси Ројтерс.

“У поређењу са администрацијом бившег председника Доналда Трампа није било озбиљних гушења или ометања извоза нафте из Ирана“, навела је Сара Ваксури из консултантске СВБ.

Тадашњи председник САД Доналд Трамп је 2018. изашао из Нуклеарног споразума, који је потписан 2015. и поново увео санкције у циљу сузбијања извоза нафте и повезаних прихода иранској влади.

Ваксури додаје да је мања потражња из Кине, као и повећан кинески увоз руске нафте била велики изазоб за Иран, а највећи део иранске нафте и даље се извози преко других земаља Далеког истока у Кину.

Портпаролка Савета за националну безбедност Беле Куће Адријен Вотсон, изјавила је да је је примена санкција од стране администрације председника САД Џозефа Бајдена снажна, и да “макроекономске бројке Ирана то јасно потврђују“.

“Нисмо и нећемо оклевати да предузмемо мере против оних који избегавају санкције, као ни санкције против иранске трговине дроновима и пројектилима, и кршења људских права иранског народа“, рекла је Вотсон.

Avion Boing 737 preuređen u luksuznu vilu na Baliju

 

Преузмите андроид апликацију.