Почетна > Свет
Свет

Иран: Страх да прекидом интернета власт гуши протесте

Интернетска компанија НетБлокс потврдила је данас да постоји велики поремећај у Интернет услугама у Ирану, што је изазвало страх међу групама за заштиту људских права да власт прекидом приступа Интернету покушва да угуши антивладине протесте у регионима насељеним Курдима, јавља Ројтерс.
Фото: Pixabay/mohammadshahhosseini

Протести који се одржавају широм земље, изазвани су смрћу 22-годишње припаднице Курда Махсе Амини у септембру, која је преминула у притвору полиције за морал због неправилног ношења хиџаба.

Протести су најинтензивнији у западним провинцијама у којима живи већина од 10 милиона иранских Курда.

Неколико видео снимака објављених данас на друштвеним мрежама приказује људе како беже од метака које су испалиле снаге безбедности, а снимци у граду Јаванруду насељеном Курдима показују људе који се скривају иза зида, пружају помоћ једном повређеном мушкарцу и траже тело мртвог демонстранта које лежи на улици, наводи Ројтерс.

Курдско-иранска група за заштиту људских права Хенгав поделила је видео снимак на коме се виде безбедносне снаге у курдским градовима Махабад и Букан који су дошли десетинама камионета, мотоцикала, полицијских аутомобила и једним лаким оклопним возилом обојеним у црно.

Rodžer Voters ponovo snimio pesmu Pink Flojda

Преузмите андроид апликацију.