Почетна > Свет
Свет

Иран: Снаге безбедности данас појачано распоређене у родном граду Махсе Амини

Иранске снаге безбедности данас су, у ишчекивању немира, појачано распоређене у Сакезу, родном граду Махсе Амини, пошто је широм земље најављено обележавање прве годишњице њене смрти у полицијском притвору.
Фото: Pixabay/mohammadshahhosseini

Амини (22) је преминула 16. септембра прошле године након што је ухапшена због наводног кршења обавезног кодекса облачења Исламске Републике.

Смрт Аминијеве изазвала је вишемесечне протесте који су прерасли у највец́е демонстрације против иранских власти последњих година, преноси лондонски „Гардијан“.

У Сакезу, у западној иранској провинцији Курдистан, активиста за људска права саопштио је британском листу да је приметно „јако присуство снага безбедности“.

Други активиста је саопштио да је мали скуп демонстраната узвикивао антивладине пароле пре него што су се брзо разишли.

Према наводима Гардијана, објаве на друштвеним мрежама сведоче о распоређивању снага безбедности у неколико градова, углавном унутар Курдистана.

САД и Британија увеле су јуче нове санкције Ирану уочи годишњице смрти Иранке Махсе Амини.

„Трагична и бесмислена Махсина смрт у притвору такозване иранске ‘моралне полиције’ изазвала је демонстрације широм Ирана које су наишле на неописиво насиље, масовна хапшења, системске прекиде интернета и цензуру коју је увео ирански режим“, навео је амерички државни секретар Ентони Блинкен у саопштењу.

Блинкен је истакао да ће САД наставити да предузимају одговарајуц́е мере, заједно са својим међународним партнерима, како би позвали на одговорност оне који гуше људска права Иранаца.

Severna Makedonija proteruje troje zaposlenih u ruskoj ambasadi u Skoplju

 

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке