Почетна > Свет
Свет

Иран саветује Украјину да не жртвује интересе за политику ширења САД и НАТО

Портпарол иранског министарства спољних послова Насер Канани одбацио је данас оптужбе о испоруци војне опреме Русији за употребу у рату у Украјини и описао експанзионистичку политику НАТО-а као основни узрок крвавог сукоба између два суседа.
Фото: Pixabay/mohammadshahhosseini

„Политика Исламске Републике у вези са питањем Украјине заснована је на неподржавању рата и неподржавању једне стране против друге“, рекао је Канани новинарима, пренела је иранска агенција ФАРС.

Дипломата је изразио наду да ће украјинске власти сагледати „основни узрок кризе“ и да неће жртвовати интересе Кијева у корист експанзионистичке политике Америке и НАТО-а усвајањем „исправног политичког приступа“.

Портпарол је одбацио наводе о слању дронова које би Русија користила у рату у Украјини, изражавајући спремност Техерана да разговара са Кијевом како би се решили неспоразуми.

Ирански званичници су у више наврата одбацили тврдње Кијева и западних савезника да Техеран продаје оружје Русији које ће се користити у текућем рату против Украјине, истичући да такви наводи имају за циљ да легитимишу војну помоћ Запада Кијеву.

Они су поновили да Техеран неће помоћи ниједној страни у руско-украјинској кризи и упозорили да ће наоружавање Москве или Кијева продужити сукоб између два суседа.

Још у септембру прошле године, ирански председник Сејед Ебрахим Рејеси упозорио је да ширење Северноатлантског савеза (НАТО) представља озбиљну претњу стабилности и безбедности нација. Ирански председник описао је експанзионистичку политику НАТО-а као један од узрока несигурности у различитим деловима света.

Блинкен: Сад већ реагују, у току је помоћ Турској и Сирији након земљотреса

Преузмите андроид апликацију.