Почетна > Свет
Свет

Иран оптужио САД за индустрију оптужби против Техерана

Адвокати који заступају Иран, изјавили су данас пред судијама Међународног суда правде у Хагу, да су Сједињене Државе креирале „индустрију оптужби“ против Техерана, кршећи на тај начин међународно право, пренео је Ројтерс.
Фото: Wikimedia Commons/Vincent van Zeijst

Адвокати, који су поднели тужбу Међународном суду правде 2016. године, оптужују Вашингтон да је 1955. године прекршио пријатељске односе са Техераном тако што је дозволио америчким судовима да конфискују средства иранских компанија, укључујући 1,75 милијарди долара из Иранске централне банке.

Објашњено је да је то учињено да би се обештетиле жртве терористичких напада за које је Вашингтон оптужио Иран. Иран је тада негирао да подржава тероризам.

САД ће одговорити на тужбу Техерана у среду.

Адвокати САД-а, на претходним саслушањима на суду, изјавили су да суд треба да одбаци иранске захтеве јер је Техеран спонзорисао међународни тероризам.

Међународни суд правде у Хагу је највиши суд Уједињених нација који решава међудржавне спорове и његове одлуке су обавезујуће. САД и Иран су међу неколико земаља које нису поштовале одлуке Међународног суда.

Izbio požar u restoranu na Alpima, na visini od 3.000 metara

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке