Почетна > Свет
Свет

Ирак пристао да плати 2,76 милијарди долара дуга за гас и струју Ирану

Ирак је пристао да плати око 2,76 милијарди долара дуга за гас и струју Ирану након што је добио одобрење од САД да одступи од спровођења санкција према Техерану, рекао је неименовани званичник ирачког министарства спољних послова.
Foto: Pixabay/jasonshepard

Званичник је навео за Ројтерс да је ирачки министар иностраних послова Фуад Хусеин добио такво одобрење током састанка са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном на маргинама конференције у Ријаду у четвртак.

Званичник је рекао да ће средства бити пренета преко Комерцијалне банке Ирака и да ће новац бити употребљен за трошкове иранских ходочасника и намирнице које увози Иран.

Због деценија сукоба и санкција, Ирак је зависан од увоза гаса из Ирана.

Међутим, санкције САД за иранску нафту и гас ометале су ирачке исплате за увоз, доводећи га у велико кашњење у плаћању рачуна, што је навело Иран да узврати редовним смањењем дотока гаса.

Портпарол ирачког министарства спољних послова Ахмед Ал-Сахаф рекао је да је Хусеин постигао напредак „у погледу финансијских обавеза између Ирака и Ирана током свог разговора са америчким колегом у Ријаду“.

Иран не може да приступи имовини вредној милијарде долара у неколико земаља због санкција САД.

САД су инсистирале да се нафтом богат Ирак креће ка самодовољности као услову за изузеће Багдада од увоза енергије из Ирана.

Zelenski tvrdi da je kontraofanziva toku, ali bez detalja o borbenim operacijama

Преузмите андроид апликацију.