Почетна > Бизнис
Бизнис

Инвеститор из Емирата купио 43,4 одсто Фортенове од Сбербанке

Инвеститор Саиф Алкетби из Уједињених Арапских Емирата стекао је 43,4 посто удела у хрватској Фортенова групи куповином удела руске Сбербанке, известила је агенција Хина, додајући да у Фортенови немају никаква сазнања о тој продаји.
Фото: Wikimedia Commons/Oruwachichin

Финансијска трансакција, која се односи на 43,4 посто удела у холандском холдингу Фортенова Група, једином деоничару хрв атске Фортенова групе д.д., довршена је у понедељак 31. октобра, саопштено је из канцеларије Саифа Алкетбија.

„Овим почиње раздобље стратешког улагања Саифа Алкетбија у Републику Хрватску, и уверени смо да ће ово улагање бити изузетно корисно за Фортенова групу и хрватску економију“, наводи се у саопштењу.

.Хрватска новинска агенција подсећа да је Сбербанка ушла у власничку структуру те групе у априлу 2019., након успешне имплементације нагодбе поверилаца у Агрокору.

„Фортенова група нема никаква службена сазнања о продаји удела Сбербанке. Имовина Сбербанке је под санкцијама и за купопродају је потребно добити посебне дозволе тела надлежних за спровођене санкција“, одговорили су из те групе на питање Хине.

Први потенцијални купац удела Сбербанке, мађарски Индотек, није успео да добије те дозволе, подсетили су из Фортенова групе. За продају тог удела пензионим фондовима дозволе су прибављене, али су представници немачког Алијанца у Надзорном одбору АЗ фонда зауставили купопродају.

„Према сазнањима Фортенова групе, никакве даље дозволе за продају нису прибављене те не видимо како се ваљана купопродаја могла догодити. Такође, након пензионих фондова није било других дубинских снимања компаније. Уколико је дошло до избегавања санкција, ради се о казненом делу и компанија у томе није учествовала“, навели су у одговору из Фортенова групе.

Пољска ће из нуклеарки добијати 30% електричне енергије

Преузмите андроид апликацију.