Почетна > Свет
Свет

Интервју са кандидатом Националног окупљања претворио се у инцидент

Интервју са Жорданом Барделом, водећим кандидатом на европским изборима из редова француске десничарске странке Национално окупљање лидерке Марин Лепен, претворио се у инцидентну дебату на радију Кариби на француском прекоморском острву Гвадалупе.
Фото: Wikimedia Commons/European Parliament

Новинарка која је водила интервју, Барбара Оливије-Зандронис, суспендована је након интервјуа из ударне информативне емисије овог радија због чега су пет француских посланика са Гвадалупе и два водећа кандидата на изборима за ЕУ ​​јавно изразили своје неслагање са том одлуком Радија Кариби Интернешенал, преноси Јурактив.

Током боравка у француским прекоморским територијама на Мартинику и на Гвадалупи од 5. до 8. децембра, Бардел је 8. децембра пристао да га интервјуише новинарка Барбара Оливије-Зандронис.

„Дубоко је узнемирујуће видети да су посвећеност тачном извештавању Барбаре Оливије-Зандронис и њена жеља да савесно ради свој посао, кажњени њеним уклањањем из вести у 13.00 часова, иако је Жордан Бардела требало да буде санкционисан због свог понашања“, наводи се у отвореном писму које су потписала три посланика из Гваделупе и два сенатора, укључујуц́и бившег министра за прекоморске регионе Викторина Лурела.

У отвореном писму се позива на враћање новинарке на посао у име слободе медија и заштите новинара.
Жордан Бардел је током интевјуа рекао да је разговор више „политичка дебата“, поручивши новинарки да престане да чита белешке.

Потом је констатовао да школе новинарства „нису оно што су биле“, а на крају је питао новинарку у коју политичку партију је учлањена.

Бардела је током интервјуа између осталог рекао да сматра да је ропство злочин против човечности, али да није улога ЕУ да се меша у управљање овим питањем.

Nemačka: Berbok pozvala Izrael da prilagodi strategiju i smanji patnje civila

Преузмите андроид апликацију.